Iubirea lui Isus este fără măsură, nu cum sunt iubirile mondene, ce urmăresc puterea și vanitatea – a spus papa Francisc în omilia Sfintei Liturghii celebrată joi, în cursul dimineții, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. Papa a subliniat că misiunea creștină constă în a dărui lumii bucuria, amintind că iubirea lui Dumnezeu este esența vieții creștine.

Inspirându-se din Evanghelia liturgiei zilei, după sfântul Ioan, capitolul 15, în care Isus îi îndeamnă pe discipoli la iubire, spunându-le “Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine, așa v-am iubit și eu pe voi. Rămâneți în iubirea mea!”, pontiful s-a oprit asupra iubirii lui Dumnezeu, care este infinită. Amintind că cele Zece Porunci constituie condiția de bază pentru a rămâne în iubirea Domnului, papa Francisc a spus că este însă necesar să urmăm tot ceea ce ne-a învățat Isus, acele “porunci ale vieții de fiecare zi”.

Referindu-se la iubirile mondene care ne îndepărtează de modelul iubirii lui Isus, pontiful a atras atenția asupra pericolului reprezentat de diferite forme nocive de atașament:

Papa Francisc: «Există și alte iubiri. Și lumea ne propune alte iubiri: iubirea față de bani, de exemplu; iubirea față de trufie, față de mândrie și orgoliu, iubirea față de putere, chiar dacă obținerea acesteia presupune acțiuni injuste. Aceste tipuri de iubire nu-i aparțin lui Isus, nu-i aparțin Tatălui. Domnul ne cere să rămânem în iubirea sa, care este iubirea Tatălui. Să ne gândim și la acele iubiri care ne îndepărtează de iubirea lui Isus. Există, de asemenea, diferite măsuri de a iubi: iubirea pe jumătate nu este iubire. Una este să ții la cineva și alta este să iubești.»

«A iubi înseamnă mai mult decât a ține la cineva», a spus pontiful și, referindu-se la metrul de măsură al iubirii, a spus că iubirea este nemăsurată:

Papa Francisc: «Respectând poruncile date de Isus, vom rămâne în iubirea sa și în iubirea Tatălui. Totodată, iubirea trebuie să fie nemăsurată și nu trebuie să fie căldicică sau interesată. ‘Însă, de ce ne amintești aceste lucruri, Doamne?’, am putea să întrebăm. ‘Pentru ca bucuria mea să fie în voi, iar bucuria voastră să fie deplină’. Dacă Iubirea Tatălui vine la Isus, Mântuitorul ne învață calea iubirii, a iubirii cu inima deschisă, fără măsură, lăsând la o parte alte tipuri de iubire.»

Subliniind faptul că misiunea creștinului este de a fi ascultător Domnului și de a dărui lumii bucurie, pontiful a spus că marea iubire față de Dumnezeu constă în a rămâne în iubirea sa:

Papa Francisc: «Cu puțin timp în urmă, un preot a fost numit episcop. A mers la bătrânul lui tată pentru a-i da vestea. Acesta, un vârstnic pensionar, o persoană umilă care a fost toată viața muncitor, dar cu mare înțelepciune a vieții, chiar dacă nu a studiat la Universitate, i-a dat două sfaturi: ‘Fii ascultător Tatălui ceresc și dăruiește bucurie lumii’ (…).»

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia