16.05.2017, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a trimis marți o telegramă noului președinte francez, Emmanuel Macron, oferind rugăciunile sale și exprimându-și dorința ca în noul său rol să sprijine tradițiile țării, inclusiv pe cele creștine. „Mă rog ca Dumnezeu să vă sprijine pentru ca țara Dvs, fidelă bogatei diversități de tradiții morale și moștenirii spirituale marcată și de tradiția creștină, să se angajeze mereu în construirea unei societăți mai drepte și mai fraterne”, scrie Pontiful în mesaj din 16 mai. „Legat de diferențe și de atenția față de cei în situații de vulnerabilitate și excluziune, fie ca (Franța) să contribuie la cooperarea și la solidaritatea dintre națiuni.”

Cu ocazia investirii noului președinte, care a avut loc pe 14 mai, Sfântul Părinte a transmis urările sale pentru noua funcție, ca să fie în slujba tuturor francezilor. De asemenea Papa a îndemnat Franța să continue să încurajeze aprecierea și apărarea demnității fiecărei persoane, inclusiv „respectul pentru viață” și căutarea păcii și binelui comun în Europa și în lumea întreagă. Scurta telegramă se încheie cu invocarea binecuvântării Domnului asupra președintelui Macron și asupra tuturor cetățenilor francezi. Amintim că pe 7 mai au avut loc alegeri prezidențiale în Franța, Macron, de 39 de ani, învingând-o pe Marine Le Pen cu 66% din voturi. Este cel mai tânăr președinte al Franței.

După preluarea funcției acum două zile, noul președinte are de făcut față unei situații dificile, marcate de șomaj, amenințări teroriste și divizări politice. Nu a mai deținut alte funcții politice, conducând o nouă mișcare, „En March!” Politicile sale sunt descrise ca liberale și progresiste, deși a spus că speră să depășească diviziunile de stânga sau de dreapta specifice partidelor. Nu a fost singurul candidat ce a apelat la catolicii din Franța pe perioada alegerilor. François Fillon, fostul premier francez și catolic practicant, a surprins când a învins în fruntea partidului republican, înaintea unui alt fost premier, Alain Juppe (care se descrie drept ‘catolic agnostic’). Catolicismul său puternic a făcut ca un articol din publicația „Libération” să strige astfel: „Ajutor, Isus s-a întors!”

Președintele Macron a afirmat că sprijină principiul francez al secularismului (laicității). De asemenea a spus că „avem datoria de a-i lăsa pe toți să își practice religia cu demnitate”, dar crede că „atunci când cineva intră în spațiul public, legile Republicii trebuie să fie puse înaintea legilor religioase”.

Exprimaţi-vă opinia