15.05.2017, Dublin (Catholica) – Prima beatificare din Irlanda, aceea a pr. John Sullivan SJ, a avut loc de la ora 11AM, pe 13 mai 2017, în biserica „Sfântul Francisc Xaveriu”, din Dublin. Principalul celebrant și care a ținut și predica a fost Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, alături de Arhiepiscopul de Dublin, Mons. Diarmuid Martin. A asistat și Arhiepiscopul anglican de Dublin, Rev. Michael Jackson. Un element unic a fost faptul că beatificarea a fost cerută și de Biserica Catolică și de cea Anglicană, dat fiind că pr. John a fost în prima parte a vieții anglican, iar în a doua romano-catolic. Astfel beatificarea a avut și o dimensiune ecumenică.

În predica sa, Cardinalul Amato a citat frecvent din declarațiile strânse de la credincioși în procesul de beatificare al pr. John. „Martorii din procesul diecezan au repetat adesea că pr. Sullivan era ‘un sărac între săraci’, ‘personificarea spiritului sărăciei’. Chiar dacă a venit dintr-o familie bogată, odată intrat în viața religioasă a refuzat confortul și s-a mulțumit cu ceea ce era strict necesar. Fidel votului sărăciei, oferea imediat darurile pe care le primea.” A evocat și o întâmplare: pr. John a mers să viziteze un bolnav, dar acolo era deja un alt preot. „Pastorul i-a cerut să plece, speriindu-se de concurență. La ordinul ferm, pr. Sullivan a îngenuncheat și și-a cerut iertare. Pastorul a fost profund impresionat.” De asemenea Cardinalul l-a caracterizat a având „o spiritualitate profundă încă din tinerețe”. „Avea o prețuire extraordinară față de Scriptură” și „o viață de credință bogată”, datorate formării sale anglicane.

Arhiepiscopul anglican Michael Jackson a vorbit la rândul său despre preotul beatificat, care „are un loc special în inimile noastre, ale tuturor celor din Biserica Anglicană a Irlandei”. A descris ziua ca una de celebrare și de bucurie. „Marcăm cu Ordinul Iezuit din Irlanda și din lumea întreagă, cu Biserica Creștină de pretutindeni, beatificarea după tradiția romano-catolică a pr. John Sullivan SJ. O facem cu gândul la nevoia de reconciliere în Irlanda și așteptând harul abundent al lui Dumnezeu.” Pr. John Dardis SJ, fost provincial al iezuiților din Irlanda, a vorbit în numele pr. Arturo Sosa, Superiorul General al iezuiților. „Mă rog ca această beatificare să conducă la o mai apropiată colaborare între Bisericile noastre. Mă rog ca această celebrare să ne facă să cunoaștem mai bine iubirea, iertarea și milostivirea lui Dumnezeu. Este ceea ce și John Sullivan și-ar fi dorit.”

Fericitul John Sullivan și-a dobândit faima în mare parte datorită atenției sale față de săraci și bolnavi. Majoritatea vieții și-a petrecut-o la Colegiul iezuit Clongowes Wood, de unde se deplasa în orașele și satele învecinate, mergând pe jos sau cu bicicleta la cei nevoiași. După moartea sa, pe 19 februarie 1933, lumea a început să se roage cerându-i mijlocirea. Faima sa s-a răspândit, fiind atestată de cele aproape două mii de persoane ce au participat sâmbătă la beatificare. Ca relicve s-a păstrat de la el reverenda, foarte uzată, dar și fire de păr, salvate de iezuitul care îl tundea. Pe 20 mai, la Colegiul amintit, va avea loc o Liturghie de beatificare a pr. John.

Exprimaţi-vă opinia