10.05.2017, Vatican (Catholica) – Directorul iezuit al Observatorului Vaticanului, care a lucrat ca astronom în Vatican timp de mai bine de 20 de ani, le-a spus jurnaliștilor că credința și știința sunt prea puțin în conflict. „Dacă nu ai încredere în credința ta, atunci te temi de știință”, a spus fr. Guy Consolmagno SJ. El a vorbit luni, 8 mai 2017, în cadrul unei conferințe de presă de dinaintea unui summit din perioada 9-12 mai 2017, despre „Găurile negre, undele gravitaționale și singularitățile spațiu-timp”, care se desfășoară la Castel Gandolfo, în Observatorul Vaticanului, în afara Romei.

„Observatorul Vaticanului a fost fondat în 1891 de Papa Leon al XIII-lea pentru a arăta că Biserica susține știința adevărată și că trebuie să avem știință adevărată”, a spus fr. Consolmagno, explicând motivația din spatele conferinței. Speranța este ca întâlnirea să promoveze știința adevărată, dialogul autentic și chiar prietenia”. Între vorbitori se vor număra un câștigător al Premiului Nobel în fizică și un câștigător al Premiului Wolf. Temele prezentate la conferință vor include: „Dovezi puternice pentru un univers în expansiune accelerată”; „Perturbațiile găurilor negre: o prezentare a recentelor rezultate analitice”; și „Observarea dinamicii spațiu-timp prin undele gravitaționale”.

„Aceia dintre noi care suntem credincioși vom recunoaște prezența lui Dumnezeu”, a spus fr. Consolmagno. „Există multe lucruri pe care știm că nu le înțelegem. Nu putem fi creștini buni sau oameni de știință buni dacă am crede că munca noastră este gata”. Summit-ul are loc și în semn de apreciere pentru pr. Georges Lemaître, fizicianul și matematicianul belgian care este larg recunoscut pentru dezvoltarea teoriei Big Bang-ului pentru a explica originea universului fizic.

Aducând în discuție înțelegerile greșite care înconjoară teoria Big Bang-ului, precum ideea că aceasta ar fi eliminat nevoia unui creator, fr. Consolmagno a spus că soluția nu este nici să îl punem pe Dumnezeu doar la începutul lucrurilor. „Actul creator al lui Dumnezeu nu este ceva ce a avut loc în urmă cu 13,8 miliarde de ani. Dumnezeu există deja înainte ca spațiul și timpul să existe. Nu putem nici măcar să spunem ‘înainte’, deoarece El este în afara timpului și spațiului”. Actul creator se întâmplă continuu: „Dacă îl privim pe Dumnezeu ca fiind doar acel ceva care a inițiat Big Bang-ul, atunci avem un zeu al naturii, asemenea lui Jupiter care aruncă fulgere”.

„Nu acesta este Dumnezeul în care credem noi, creștinii. Trebuie să credem într-un Dumnezeu supranatural. Atunci îl recunoaștem ca fiind Cel responsabil de existența universului, și știința noastră ne spune cum a făcut-o”. Organizatorul conferinței, pr. Gabriele Gionti SJ, a spus că pr. Lemaître a făcut întotdeauna distincție între începutul universului și originea lui. „Începutul universului este o problemă științifică, a putea să datăm cu precizie când au început lucrurile. Originea universului, însă, este o problemă cu încărcătură teologică”.

Fr. Consolmagno a spus că „Dumnezeu nu este ceva la care ajungem la capătul științei noastre, este Cel pe care îl recunoaștem la începutul ei. Mă tem de un Dumnezeu care poate fi dovedit de știință, pentru că îmi cunosc știința destul de bine ca să nu am încredere în ea!” „Un ateu poate să presupună ceva foarte diferit și să aibă o viziune foarte diferită despre univers, dar putem sta de vorbă și putem învăța unul de la altul. Căutarea adevărului ne unește”.

El a sugerat că pentru a demonstra că Biserica și știința nu sunt în conflict, cei care sunt și credincioși și oameni de știință trebuie să facă mai mult cunoscut acest lucru confraților lor din parohie. „Dacă există o rivalitate” între Biserică și știință, a spus fr. Consolmagno, „este o rivalitate ca între frați”. „Și este o crimă împotriva științei a spune că doar ateii pot face știință, pentru că dacă ar fi adevărat, aceasta ar elimina atât de mulți oameni de știință extraordinari”.

Exprimaţi-vă opinia