Duminică, 7 mai, în cea de-a 54-a Zi mondială de rugăciune pentru vocații, papa Francisc prezidează, în bazilica vaticană, cu începere de la ora 9.15, Sfânta Liturghie în cadrul căreia zece diaconi vor fi sfințiți preoți – OSS_ROM

4 mai 2017.  Duminică, 7 mai, în cea de-a 54-a Zi mondială de rugăciune pentru vocații, papa Francisc prezidează, în bazilica vaticană, cu începere de la ora 9.15, Sfânta Liturghie în cadrul căreia zece diaconi vor fi sfințiți preoți. Șase dintre aceștia, formați la Seminarul Pontifical Roman Major și la Colegiul Diecezan Misionar din Roma sunt pentru dieceza de Roma. Sfânta Liturghie va fi concelebrată de cardinalul vicar Agostino Vallini care va prezida în bazilica “Sfântul Ioan din Lateran” vineri, 5 mai, cu începere de la ora 20.30,  veghea diecezană pentru vocații, împreună cu viceregentul, mons. Filippo Iannone, cu episcopii auxiliari ai diecezei de Roma, cu superiorii seminariilor în care au fost formați viitorii preoți și parohii comunităților de proveniență ai diaconilor care vor fi sfințiți preoți de papa Francisc, duminică, 7 mai, în bazilica vaticană.

Celebrarea euharistică cu ritul consacrării preoțești a celor zece diaconi are loc, potrivit tradiției, în Duminica a IV-a a Paștelui, “A bunului păstor”, zi în care Biserica celebrează cea de-a 54-a Zi mondială de rugăciune pentru vocații.

Mesajul papei Francisc pentru Ziua mondială de rugăciune pentru vocații a fost publicat în sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cinstit de tradiție cu titlul de ”primul chemat”, mesajul evidențiind aspectul misionar al chemării creştine, după cum indică și titlul: ”Stimulați de Duhul Sfânt pentru misiune”.

Referindu-se la trăsăturile ce caracterizează vocația creștină, pontiful explică aceste trăsături chiar la începutul documentului, care începe cu îndemnul de ”a ieși din noi înșine” pentru a ne predispune, călăuziți de Duhul Sfânt, la ascultarea glasului Domnului, trăind experiența comunității bisericești ca loc privilegiat în care chemarea lui Dumnezeu se naște, se alimentează și se exprimă. Cel care s-a lăsat atras de vocea lui Dumnezeu și a început să meargă pe urmele lui Isus, observă Sfântul Părinte, descoperă foarte curând înăuntrul său dorința imposibil de oprit de a duce Vestea cea bună fraților, prin evanghelizare și slujire în spiritul carității. Este, practic, atitudinea celui care este și se simte misionar, a celui care este iubit de Dumnezeu și nu poate să țină numai pentru sine această experiență. ”Bucuria Evangheliei care umple viața comunității discipolilor”, scrie mai departe papa Francisc preluând din exortația apostolică «Evangelii gaudium», este o ”bucurie misionară”.

În mesajul său pentru Ziua vocațiilor 2017 papa Francisc încurajează la instaurarea unei prietenii intime cu Domnul și cere de la Dumnezeu noi vocații la preoție și viața consacrată. ”Cu această încredere evanghelică”, afirmă pontiful în mesaj, ”ne deschidem la lucrarea tăcută a Duhului, care este fundamentul misiunii. Nu va exista niciodată o pastoraţie vocaţională sau o misiune creştină fără rugăciunea asiduă şi contemplativă. În acest sens, trebuie alimentată viaţa creştină prin ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu şi, mai ales,prin îngrijirea relaţiei personale cu Domnul, prin adoraţia euharistică, «loc» privilegiat de întâlnire cu Dumnezeu”.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia