Ajunge cu traficul de persoane, sclavia timpului nostru este scandaloasă – RV


 RV 4 Apr 2017 Este timpul să punem capăt traficului de persoane, „formă gravă de sclavie” modernă și „plagă rușinoasă” a umanității. Acestea sunt cuvintele papei Francisc în mesajul pentru cea de a 17-a Conferință împotriva traficului de persoane aflată în desfășurare la Viena și promovată de Organizația pentru Siguranță și Cooperare din Europa (OSCE). Mesajul a fost citit de părintele Michael Czerny SJ, membru al Departamentului în Serviciul Dezvoltării umane integrale, care a avut o intervenție în numele Sfântului Scaun.
În mesajul său, Sfântul Părinte a spus că trebuie să fim determinați în „a eradica” traficul de persoane, „care reprezintă unul dintre cele mai rușinoase fenomene ce desfigurează fața umanității moderne”. „Este șocant, scandalos”, a subliniat pontiful în mesaj, „să descoperim că traficul de persoane se întâmplă în fiecare țară și că reprezintă una din cele mai profitabile afaceri de pe planetă”. Este vorba, a remarcat episcopul Romei, „despre o formă de sclavie, despre o crimă împotriva umanității, o gravă violare a drepturilor omului, o rană cumplită, care trebuie să fie condamnată cu mai multă fermitate mai ales atunci când privește copiii”.

Adresându-se reprezentanților națiunilor care participă la conferința cu tema „Traficul de copii și interesul superior al copilăriei”, papa Francisc i-a îndemnat pe aceștia să facă „tot ceea ce este posibil” pentru a crește conștientizarea acestei plăgi și să „coordoneze mai bine” eforturile legale și sociale „pentru salvarea milioanelor de copii și adulți”. Chiar mai mult, a subliniat pontiful, trebuie să ne angajăm „pentru a preveni ca mai multe persoane să fie victime ale traficului și să ajungă sclavi”. În fine, Sfântul Părinte a urat mult succes în desfășurarea conferinței, exprimându-și speranța că se va pune capăt „crimei teribile” a traficului de persoane în țările membre OSCE.

În intervenția sa, părintele Michael Czerny a subliniat preocuparea față de eforturile până acum insuficiente pentru a contracara un fenomen teribil precum cel al traficului de ființe umane. Subsecretarul pentru secțiunea migranți și refugiați din cadrul Departamentului în Serviciul Dezvoltării umane integrale a pus accentul în mod particular pe trei puncte: prevenirea traficului, protejarea victimelor și tragerea la răspunde a criminalilor. La baza acestora, a spus preotul Czerny, stă urgența de a pune în centru persoana umană cu valoarea sa inestimabilă. De asemenea, preotul a reamintit necesitatea unei colaborări puternice între instituții, organizații religioase și mijloacele de comunicare pentru a putea întreprinde acțiuni curajoase împotriva traficului de ființe umane.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia