În perioada 21-23 martie 2017 a avut loc întâlnirea naţională a responsabililor diecezani/eparhiali cu pastoraţia tineretului din România. Întâlnirea s-a desfăşurat la Odorheiu Secuiesc, la Centrul “Padre Pio”, fiind găzduită de Arhidieceza de Alba Iulia. Au participat responsabilii oficiilor diecezane şi eparhiale pentru pastoraţia tineretului din România.

Dieceza de Iaşi a fost reprezentată de pr. Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastoraţia Tineretului, însoţit de Raluca Cocuţ, voluntară în cadrul aceluiaşi oficiu.

Întâlnirea a debutat cu un moment de formare susţinut de părintele Iulian Budău, care a vorbit despre semnificaţia discernământului, după învăţătura sfântului Ignaţiu de Loyola.

În discuţiile de la Odorheiu Secuiesc s-au numărat Documentul pregătitor pentru Sinodul episcopilor dedicat tinerilor din anul 2018. Pentru a răspunde la chestionarul obligatoriu de la finalul documentului, membrii comisiei de tineret vor avea o întâlnire extraordinară, la începutul sezonului estival. În continuare, s-a discutat despre întâlnirea tinerilor lideri din fiecare dieceză şi eparhie. S-au stabilit criteriile de participare, perioada desfăşurării întâlnirii şi, în linii mari, structura programului.

Din discuţii nu a lipsit şi aspectul pregătirii mai intense a viitorilor preoţi în pastoraţia tineretului. Responsabilii diecezani şi eparhiali şi-au luat angajamentul de a acorda o atenţie sporită implicării seminariştilor în activităţile diecezane şi eparhiale, naţionale şi internaţionale ale tinerilor.

Un timp semnificativ a fost acordat aspectelor în ceea ce priveşte Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic din 2018 la Satu Mare. Pornind de la aspecte de referinţă, responsabilii au trasat liniile generale ale întâlnirii, stabilind scopul principal şi propunând o structură de program care să fie atrăgătoare şi rodnică în viaţa fiecăruia dintre tinerii care vor alege să participe la INTC.

Discuţiile s-au încheiat cu proiectul Hope Music iniţiat de Eparhia de Oradea pentru toţi tinerii pasionaţi de muzică din România. S-au prezentat obiectivele proiectului şi oportunităţile pe care le oferă tinerilor talentaţi, iar responsabililor le-a fost adresată rugămintea de a transmite şi a încuraja tinerii să participe la activităţile acestui proiect.

Din întâlnirea de la Odorheiu Secuiesc nu au lipsit vizitele locale în orăşelul gazdă şi prezentarea misiunilor romano-catolice şi greco-catolice care se desfăşoară aici. Responsabilii prezenţi la întâlnire au avut şansa să discute cu domnul primar, să viziteze şi să afle mai multe despre misiunea surorilor franciscane care au o grădiniţă la Odorhei, dar şi a surorilor greco-catolice care au grijă de peste 150 de copii orfani sau din familii aflate în dificultate, punându-şi viaţa în mâinile Providenţei.

A fost o întâlnire rodnică şi intensă. Responsabilii s-au întors acasă încărcaţi de entuziasm şi determinaţi să facă zi de zi din misiunea lor un drum prin care tinerii să ajungă la Cristos. În toamnă, comisia de tineret din cadrul Conferinţei Episcopilor din România se va întruni în Eparhia de Maramureş, la o dată care va fi confirmată ulterior.

Oficiul Naţional pentru Pastoraţia Tineretului

 

Exprimaţi-vă opinia