Sfântul Mormânt – EPA


 RV 22 Mar 2017 Cu o celebrare liturgică la care au participat reprezentanții mai multor Biserici, Sfântul Mormânt de la Ierusalim a fost redat cinstirii pelerinilor miercuri, 22 martie 2017, după zece luni de lucrări de restaurare. De acum pelerinii vor putea relua vizitele care, din cauza lucrărilor, au fost parțial întrerupte. Chiar dacă acum va începe o a doua fază a lucrărilor, pentru a garanta stabilitatea monumentului, World Monuments Found, ong-ul independent care a gestionat lucrările de restaurare, a asigurat că duminică, 16 aprilie, va fi posibilă celebrarea Paștelui.
 Despre acest eveniment important ne-a vorbit custodele franciscan al Țării Sfinte, părintele Francesco Patton, într-un interviu pentru Radio Vatican:

„Acesta este în mod absolut pentru noi creștinii locul cel mai important care există pe fața pământului, pentru că este locul unde Isus a învins moartea. Astfel, dacă vorbim despre speranță creștină, vorbim pornind de la ceea ce s-a întâmplat în acest loc. Este un loc ce s-a arătat foarte important din punct de vedere al relațiilor ecumenice în acest ultim an între comunitățile majore: greco-ortodoxă, latină și armeană. Lucrările de restaurare un fost un test de dialog fratern, de relații amicale care ne-au permis să ducem înainte lucrările și probabil să ne gândim la ulterioare activități pe care să le facem împreună în zona Sfântului Mormânt și chiar la Betleem. Apoi în acest an este această fericită coincidență, care în viziune creștină se numește și ‘providențială coincidență’, data Paștelui. Astfel, peste câteva săptămâni ne vom regăsi împreună împrejurul Sfântului Mormânt și în ziua de Paște comunitățile noastre vor celebra împreună în acest loc Învierea Domnului”.

Întrebat fiind despre schimbările rezultate în urma acestor lucrări și despre estetica Sfântului Mormânt, custodele franciscan al Țării Sfinte a subliniat:

„Cu siguranță acum că edificiul a fost restaurat, acum că nu mai există împrejur toate acele bare de oțel care au fost puse de englezi la începutul anilor 1900 pentru a susține structura, estetica devine diversă. În ceea ce privește pelerinii există un semnal încurajator, s-a constat o revenire la numărul obișnuit de pelerini prezenți la locurile sfinte. Bineînțeles că aici pelerinii vin pe durata întregului an, dar cu ocazia Paștelui vin din mai multe motive, pentru că acesta este locul fizic ce poartă amintirea Paștelui; aici este piatra care a văzut Învierea Domnului, care s-a impregnat de acea lumină în care Domnul a înviat”.

Cât privește semnificațiile legate de moartea și Învierea Domnului pe care Sfântul Mormânt le poartă, dar și cele legate dialogul între creștini, părintele Patton a spus:

„Devine cu siguranță locul de întâlnire al credincioșilor diverselor comunități creștine. În acest an celebrăm cu toții Paștele în aceeași zi. Sper că în viitor vom putea să celebrăm Paștele cu toții împreună, dar încă de pe acum Sfântul Mormânt este locul unde toate comunitățile noastre celebrează propria liturgie. Așadar este deja un loc însemnat din punct de vedere ecumenic. Sfântul Mormânt este locul cinstit zi și noapte de rugăciunea comunităților creștine care se îngrijesc de el; locul este onorat zi și noapte, neîntrerupt, și de rugăciunea creștinilor care vin ca pelerini”.

(rv – I. Ursuleac)

 

Exprimaţi-vă opinia