Papa Francisc a transmis un mesaj video în vederea Zilei mondiale a tineretului 2017.

21/03/2017 14:03
RV 21 mar 2017. ”Voi puteți face lumea mai bună. Lăsați o amprentă care să marcheze istoria voastră și a celorlalți. Nu fiți «tineri-canapea», care se complac în comoditate fără a se lăsa deranjați de cineva. Biserica și societatea au nevoie de voi”: spune papa Francisc în mesajul video pe care l-a transmis în vederea Zilei mondiale a tinerilor 2017, care a ajuns la cea de-a 32-a ediție și va fi marcată la nivel diecezan (sau parohial) în Duminica Floriilor, 9 aprilie. Clipul video reprezintă, practic, un  rezumat al mult mai amplului mesaj al Sfântului Părinte pentru Ziua mondială a tineretului 2017, pe tema ”Lucruri mari mi-a făcut cel Puternic” (Lc 1,49). Textul mesajului a fost publicat marți, 21 martie 2017, de Sala de Presă a Sfântului Scaun.

”Dragi tineri”, afirmă pontiful în mesajul video, ”cu amintirea plină de viață a întâlnirii noastre de la Ziua mondială a tineretului din 2016 de la Cracovia, am pornit la drum spre următorul țel care, cu voia lui Dumnezeu, va fi Panama în 2019. Pentru mine sunt foarte importante aceste momente de întâlnire și dialog cu voi și am vrut ca acest itinerar să se facă în armonie cu pregătirea următoarei adunări a Sinodului Episcopilor, care este dedicat vouă, tinerilor.

Pe acest drum ne însoțește Maica noastră, Fecioara Maria, și ne însuflețește cu credința sa, aceeași credință pe care o exprimă în cântarea sa de laudă. Maria spune: «Mari lucruri mi-a făcut Cel Puternic» (Lc 1,49). Ea știe să-i aducă mulțumire lui Dumnezeu, care a privit la umilința ei, și recunoaște marile lucruri pe care El le împlinește în viața ei. Pornește în călătorie pentru o întâlni pe vara ei, Elisabeta, care este înaintată în vârstă și are nevoie de apropierea ei. Nu rămâne închisă în casă, pentru că nu este una dintre «tinerii-canapea» care caută să se simtă comod și în siguranță fără a fi deranjați de cineva. Ea este mișcată de credință, pentru că credința este inima întregii istorii a Maicii noastre.

Dragi tineri, și Dumnezeu privește la voi și vă cheamă. Și când o face, vede toată dragostea pe care sunteți în măsură să o dăruiți. Asemenea Fecioarei de la Nazaret, puteți face lumea mai bună, pentru a lăsa o amprentă care să marcheze istoria, pe a voastră și a multor altora. Biserica și societatea au nevoie de voi. Prin abordarea voastră, prin curajul pe care-l aveți, cu visele și idealurile voastre, cad zidurile imobilismului și se deschid căi care ne conduc spre o lume mai bună, mai justă, cu mai puțină cruzime și mai multă omenie.

În timpul acestui drum vă încurajez să cultivați o relație de familiaritate și prietenie cu Sfânta Fecioară. Este mama noastră. Vorbiți-i ca unei mame. Împreună cu ea, aduceți mulțumire pentru darul prețios al credinței pe care l-ați primit de la străbunii voștri și încredințați-i viața voastră întreagă. Ca o bună mamă, ea vă ascultă, vă îmbrățișează, vă vrea binele, merge împreună cu voi. Vă asigur că dacă o veți face, nu veți regreta.

Pelerinaj reușit spre Ziua mondială a tinerilor din 2019!”, încheie papa Francisc mesajul video transmis tinerilor din lumea întreagă.

În mesajul scris, Sfântul Părinte precizează că Ziua mondială a tinerilor din Panama va avea ca temă răspunsul pe care Fecioara Maria l-a dat îngerului Gabriel: ”Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău” (Lc 1,38). În același mesaj, pontiful amintește tinerilor că adunarea Sinodului Episcopilor din octombrie 2018 va avea ca temă ”Tinerii, credința și discernământul vocațional”. ”Ne vom întreba”, scrie Sfântul Părinte, ”cu privire la modul în care voi, tinerii, trăiți experiența credinței în mijlocul provocărilor din timpul nostru”. Totodată, ”vom aborda chestiunea referitoare la cum puteți duce la maturizare un plan de viață, prin discernământul vocației voastre, înțeleasă în sens larg, adică la căsătorie, în domeniul laical sau profesional, sau la viața consacrată și la preoție. Îmi doresc”, mai spune papa Francisc, ”să existe o mare armonie între parcursul spre Ziua mondială a tineretului din Panama și parcursul sinodal”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia