Papa Francisc la Sfânta Liturghie de luni, 20 martie, celebrată în Capela Casei Sfânta Marta din Vatican

 20 martie 2017. Sfântul Iosif să le dea tinerilor “capacitatea de a visa, de a risca și de a-și însuși îndatoririle dificile pe care le-au văzut în visuri”, a spus papa Francisc în omilia Sfintei Liturghii celebrată luni, 20 martie, în solemnitatea Sfântul Iosif, soțul Sfintei Fecioare Maria. În centrul omilie s-a aflat figura sfântului Iosif, despre care pontiful a vorbit cu afecțiune și duminică, la rugăciunea “Angelus”, amintind că “prin marea sa statură morală și spirituală el constituie un model pentru credincioșii laici, în special pentru tați.”
 Reamintim că Biserica Catolică celebrează solemnitatea Sfântul Iosif, soţul Sfintei Fecioare Maria şi Patronul Bisericii Universale, în fiecare an liturgic, în ziua de 19 martie. Însă, anul acesta, data de 19 martie a coincis cu a treia Duminică din Postul Mare, zi liturgică care are precedență, motiv pentru care celebrarea solemnității Sfântul Iosif a fost transferată în ziua liberă imediat succesivă, mai exact  luni, 20 martie.

Descriindu-l pe Sfântul Iosif, pontiful a scos în evidență modul său de a fi tăcut și ascultător dar pe deplin în măsură să dea viață “visului lui Dumnezeu”, să împlinească planul de mântuire al Domnului, după cum relatează și Evanghelia din liturgia zilei, după sfântul Matei, capitolul 1.
Papa Francisc: «Și acest om, acest visător este capabil să accepte această îndatorire, această misiune împovărătoare care ne spune multe în acest timp dominat de sentimentul că suntem orfani. Și astfel, acest om își asumă promisiunea lui Dumnezeu și duce mai departe în tăcere, cu tărie, misiunea prin care se împlinește voința Tatălui. »

Referindu-se la numeroasele situații riscante, care dezvăluie fragilități, precum nașterea Pruncului și, succesiv, fuga în Egipt, papa Francisc a evidențiat capacitatea Sfântului Iosif de a-și asuma toate aceste situații de fragilitate și, fără să le abandoneze, le duce mai departe, “cu bunătatea cu care se duce în brațe un copil”.

Papa Francisc: «[Iosif] este un bărbat care nu vorbește însă ascultă, un om al bunătății, în măsură să ducă mai departe promisiunile astfel încât să devină ferme, sigure; este cel care garantează stabilitatea Împărăției lui Dumnezeu, paternitatea lui Dumnezeu, și filiațiunea noastră în calitate de fii ai lui Dumnezeu. Îmi place să mă gândesc la Iosif ca la un custode al fragilității noastre, al unei slăbiciuni pure: el este în măsură să facă să se ivească multe lucruri frumoase din slăbiciunile noastre, ca și din păcatele noastre.»

Referindu-se la relatarea evanghelică după Sfântul Matei potrivit căreia un înger i-a apărut în vis lui Iosif și trezindu-se din somn a făcut precum i-a poruncit îngerul Domnului, papa Francisc a invocat de la Sfântul Iosif capacitatea de a visa lucruri mărețe:
Papa Francisc: «Azi, aș vrea să-i cer să ne de tuturor capacitatea de a visa pentru că, atunci când visăm lucruri mărețe, lucruri frumoase, ne apropiem de visul lui Dumnezeu, de lucrurile pe care Dumnezeu le visează pentru noi. Să le dea tinerilor – pentru că el era tânăr – capacitatea de a visa, de a risca și de a-și asuma îndatoririle dificile pe care le-au văzut în visuri. Și să ne dea tuturor fidelitatea care, în general, se dezvoltă într-un comportament just – el era un om drept – se dezvoltă în tăcere – cuvinte puține – și crește în bunătate care este în măsură să aibă în custodie propria slăbiciune și, totodată, fragilitatea altora.»

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia