Papa Francisc la primul salut adresat mulțimii de la balconul bazilicii Sfântul Petru. – AFP

 RV 13 mar 2017. „Habemus Papam!” Miercuri, 13 martie 2013, la ora Romei 19.06, de pe coşul acoperişului Capelei Sixtine a ieşit primul fum alb al conclavului, arătând că s-a efectuat alegerea noului Papă. În cadrul conclavului început marţi, 12 martie, la Roma, cei 115 cardinali electori l-au ales, după cinci scrutine, pe al 265-lea Succesor al Sf. Petru la Scaunul Apostolic al Romei. Noul Pontif venea la conducerea Bisericii Catolice după personalităţi uriaşe, precum regretatul Ioan Paul al II-lea, ridicat la cinstea altarelor, şi papa emerit Benedict al XVI-lea. Papa Francisc este primul pontif de pe continentul american și primul care provine din ordinul iezuit (Societatea lui Isus). Să ascultăm încă o dată emoția și bucuria primelor cuvinte ale papei Francisc:
”Frați și surori, bună seara! Voi știți că datoria conclavului este să dea Romei un episcop. Se pare că frații mei cardinali s-au dus să-l ia de la capătul pământului, dar iată că suntem aici. Vă mulțumesc pentru primire. Comunitatea diecezană a Romei are propriul episcop. Înainte de toate aș vrea să fac o rugăciune pentru episcopul nostru emerit Benedict al XVI-lea. Să ne rugăm cu toții pentru el, pentru ca Domnul să-l binecuvânteze iar Maica Domnului să-l ocrotească (toți se roagă Tatăl nostru, Bucură-te Marie, Slavă Tatălui).

Și acum începe acest parcurs, episcop și popor, acest parcurs al Bisericii Romei, care prezidează în caritate toate bisericile; un parcurs de fraternitate, iubire și încredere unii în ceilalți. Să ne rugăm mereu pentru noi și unii pentru alții. Să ne rugăm pentru lumea întreagă pentru ca aceasta să devină o mare fraternitate.

Vă doresc ca acest parcurs al Bisericii pe care îl începem astăzi și care mă va ajuta – cardinalul meu vicar este aici – să fie rodnic pentru evanghelizarea acestui oraș atât de frumos.

Și acum aș vrea să dau binecuvântarea, dar înainte de toate vă cer o favoare. Înainte ca episcopul să binecuvânteze poporul, vă cer să vă rugați pentru ca Domnul să mă binecuvânteze: rugăciunea poporului care cere binecuvântare pentru episcopul său. Faceți în tăcere această rugăciune pentru mine. Vă las. Multe mulțumiri pentru primire. Rugați-vă pentru mine și Pe curând! Ne vedem curând. Mâine vreau să mă duc să mă rog Maicii Domnului ca să ocrotească întreaga Romă. Noapte bună și odihnă plăcută!”.

Născut pe 17 decembrie 1936 la Buenos Aires, în Argentina, Jorge Mario Bergoglio a intrat în ordinul iezuit și a devenit preot în 13 decembrie 1969. A fost numit episcop auxiliar la Buenos Aires de Sfântul Ioan Paul al II-lea în 20 mai 1992, iar pe 28 februarie 1998, arhiepiscop de Buenos Aires. A fost creat cardinal în consistoriul din 21 februarie 2001. În 13 martie 2013 a fost ales papă luându-și numele Francisc.

În această zi aniversară, la începutul celui de-al cincilea an al pontificatului, Biserica întreagă îi mulțumește lui Dumnezeu pentru darul papei Francisc, pe care îl însoțește cu rugăciunea, fidelitatea şi afecţiunea credinței în Cristos, Păstorul cel mare al turmei lui Dumnezeu (cf. Evr 13,20).

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia