RV 12 mar 2017. ”Crucea creștină nu este o piesă din mobilierul casei sau un ornament de purtat, ci o rechemare la iubirea cu care Isus s-a jertfit pentru a mântui omenirea de rău și de păcat”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Angelus”, recitată duminică 12 martie 2017 cu participarea a 35 de mii de credincioși în Piața San Pietro. Printre pelerinii prezenți se afla și episcopul diecezei romano-catolice de Iași, mons. Petru Gherghel. Papa Francisc, care mâine împlinește patru ani de la alegerea sa ca episcop al Romei și Succesor al Sfântului apostol Petru, efectuează duminică după amiază o vizită pastorală în parohia Sfânta Magdalena din Canossa, de la periferia diecezei de Roma. Comentând evanghelia duminicii din liturgia latină (Mt 17, 1-9), a doua din Postul Mare, papa a îndemnat ca în acest timp de Post ”să contemplăm cu devoțiune imaginea crucifixului, simbol al credinței creștine, emblema lui Isus care a murit și a înviat pentru noi”.

Redăm mai jos în traducerea noastră de lucru alocuțiunea Sfântului Părinte:

”În cea de-a doua duminică din Postul Mare evanghelia ne prezintă relatarea Schimbării la Față a lui Isus (Mt 17, 1-9). Luând deoparte trei apostoli, pe Petru, Iacob și Ioan, El s-a urcat cu ei pe un munte înalt și acolo a avut loc acest fenomen unic: fața lui Isus «strălucea ca soarele și hainele lui au devenit albe ca lumina» (v. 2). În acest fel Domnul a făcut să strălucească în însăși persoana sa acea glorie dumnezeiască ce putea fi cuprinsă prin credința în predicarea sa și în faptele sale minunate. Schimbarea la față este însoțită, pe munte, de apariția lui Moise și Ilie «care vorbeau cu el» (v. 3). Luminozitatea care caracterizează acest eveniment extraordinar îi simbolizează scopul: să lumineze mințile și inimile discipolilor ca să înțeleagă în mod lămurit cine este Învățătorul lor. Este o deschizătură de lumină care are loc pe neașteptate asupra misterului lui Isus și luminează întreaga sa persoană și întreaga sa viață.

Îndreptându-se de acum cu determinare către Ierusalim, unde va trebui să îndure condamnarea la moarte prin răstignire, Isus vrea să-i pregătească pe ai săi pentru acest scandal prea mare pentru credința lor și, în același timp, să prevestească învierea sa, manifestându-se drept Mesia, Fiul lui Dumnezeu. Într-adevăr, Isus se arătase un Mesia diferit față de așteptări: nu un rege puternic și glorios, ci un slujitor smerit și dezarmat; nu un domn cu mari bogății, semn de binecuvântare, ci un om sărac care nu are unde să-și plece capul; nu un patriarh cu o descendență numeroasă, ci un celibatar fără casă și fără cuib. Este cu adevărat o revelație a lui Dumnezeu răsturnată și semnul cel mai tulburător al acestei răsturnări scandaloase a crucii. Dar tocmai prin cruce Isus va ajunge la slăvita sa înviere.

Isus care s-a schimbat la față pe muntele Tabor a vrut să arate discipolilor săi gloria sa nu pentru a-i feri să treacă prin cruce, ci pentru a le arăta unde conduce crucea. Cine moare împreună cu Cristos, cu Cristos va învia. Crucea este poarta învierii. Cine luptă împreună cu El, împreună cu El va învinge. Acesta este mesajul de speranță pe care Crucea lui Isus îl conține, îndemnând la tărie în existența noastră. Crucea creștină nu este o piesă din mobilierul casei sau un ornament de purtat, ci o rechemare la iubirea cu care Cristos s-a jertfit ca să mântuiască omenirea de rău și de păcat. În acest timp al Postului Mare, să contemplăm cu devoțiune imaginea răstignitului: este simbolul credinței creștine, emblema lui Isus care a murit și a înviat pentru noi. Să facem în așa fel încât Crucea să marcheze etapele itinerarului nostru de Post ca să înțelegem tot mai mult gravitatea păcatului și valoarea jertfei cu care Răscumpărătorul ne-a mântuit.

Fecioara Maria a știut să contemple slava lui Isus ascunsă în umanitatea noastră. Ea să ne ajute să stăm împreună cu El în rugăciune tăcută, să ne lăsăm luminați de prezența sa, ca să purtăm în inimă, prin nopțile mai întunecoase, o răsfrângere a gloriei sale”.

La saluturile finale, Sfântul Părinte și-a arătat apropierea și rugăciunea față de victimele unui incendiu la un internat de fete din Guatemale și a menționat grupurile de romani și de pelerini din diferite țări, printre care Germania, Liban și Portugalia.

Primiți la încheiere și binecuvântarea apostolică a papei Francisc, invocată duminică la rugăciunea ”Angelus”.

(rv – A. Dancă)

 

Exprimaţi-vă opinia