Comuniune, fraternitate, prietenie, autenticitate, profunzime, simplitate. Astfel descriu “tinerii Taizé” grupul care îi găzduieşte în fiecare duminică seara, de la ora 18.30, în Centrul “Xaverianum” din Copou (Iaşi). Duminică, 19 februarie 2017, ne-am adunat în număr mare pentru a celebra împreună împlinirea a 16 ani de existenţă a grupului în Iaşi.

Sărbătoarea a început cu participarea la sfânta Liturghie de mulţumire, celebrată de pr. dr. Daniel Iacobuţ, asistent spiritual al grupului, împreună cu pr. Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Tineri în dieceza noastră, şi pr. Cristian Bîrnat, vicar responsabil cu tinerii în Parohia “Adormirea Maicii Domnului” din Iaşi. Împreună am intonat Domnului imnuri de laudă şi mulţumire pentru toate binecuvântările revărsate asupra tuturor tinerilor care, de-a lungul timpului, s-au alăturat grupului şi în mod deosebit pentru cei care au adus şi în oraşul nostru spiritul de fraternitate specific comunităţii din Taizé.

Sfintei Liturghii i-a urmat o agapă fraternă cu dans popular, bansuri creştine şi pastile de umor, la care membrii grupului au contribuit, invitându-i pe toţi la bucurie.

Un elan deosebit în a preţui darul grupului Taizé ne-a fost insuflat de mărturiile membrilor grupului Taizé, din generaţiile mai vechi, care au putut fi prezenţi, dar şi ale acelora de peste hotare, care au transmis gândurile lor prin intermediul internetului. Ne-au împărtăşit cum grupul a însemnat un punct de referinţă în convertirea la Isus şi la adevărata bucurie, cum drumul care poartă de pe bulevardul Carol spre Centrul “Xaveriaum” a fost pentru ei un drum al prieteniei, în care au experimentat însoţirea dintre Isus şi sfântul Mina, reprezentaţi în icoana prieteniei – simbol în mediul Taizé. Tot atunci, fiind înconjuraţi de glasuri şi râsul inocent al copiilor care au participat la sărbătoare, am văzut cu ochii noştri cum prietenia cu Domnul, consolidată în cadrul grupului, le-a adus darul de a construi familii frumoase, puternice în credinţă şi deschise pentru darul vieţii. Cei de peste hotare, cu emoţia amintirilor – sacre parcă, ne-au mărturisit că au rămas permanent în comuniune de rugăciune cu grupul.

Ne-am întors la casele noastre cu inimile pline de bucurie pentru momentele de comuniune trăite şi cu încrederea că nimic nu îl tulbură pe cel care îl are pe Domnul alături, după învăţătura sfintei Tereza de Avila, adusă în atenţia noastră de pr. Daniel, precum şi cu dorinţa de a înălţa spre el mâinile şi inimile în cântul Aleluia, în orice situaţie de viaţă, aşa cum ne-a îndemnat pr. Felix la predică.

*

Comunitatea ecumenică Taizé a luat fiinţă în Franţa, în anii când Fr. Roger a ales să se retragă într-un sat modest pentru a se apropia mai mult de Dumnezeu. Fraţi de diverse confesiuni creştine i s-au alăturat şi împreună au început să primească şi să îndrume tineri în drumul spre Cristos.

Grupul Taizé din Iaşi îşi desfăşoară activitatea din anul 2001, când două tinere studente, în urma unui pelerinaj de vară în cadrul comunităţii din Taizé, au preluat spiritul de fraternitate şi comuniune, invitând în această direcţie şi tinerii din Iaşi.

De-a lungul timpului, grupul a continuat să organizeze pelerinaje de vară în Franţa, dar şi de iarnă, la întâlnirile europene. La nivel local, grupul pune la dispoziţia tinerilor zile de formare spirituală în preajma marilor sărbători şi este deschis săptămână de săptămână, tuturor celor care vor să îşi deschidă mai mult inima către o prietenie tot mai profundă cu Domnul şi cu semenii.

Daniela Cobzariu

 

Exprimaţi-vă opinia