Comunitate în sărbătoare

Publicatla 20 February 2017

jubileu 1Cinci zile au durat evenimentele care au marcat 25 de ani de la înființarea comunității romano catolice de limba română de la biserica închinată Preasfintei Inimi a lui Isus din Satu Mare. Calvaria, cum este ea cunoscută, a fost plină în fiecare seară în care au celebrat foștii parohi ai comunității. Părintele Lang Paul ne-a purtat prin negurile roșii ale începuturilor pastorației în limba română din oraș. Părintele Roman Ioan Laurențiu a proiectat viitorul comunității după imaginea „femeii lui Dumnezeu”. Aceasta este chemată să fie bună și generoasă ca femeia care, în povestioara amintită i-a cumpărat unui copil desculț încălțări, acesta numind-o “soția lui Dumnezeu”. Părintele Tiberiu Schupler a invocat vindecarea memoriei și trăirea dificultăților ca pe momente de emergență a forței lăuntrice. Sâmbătă seara, Părintele Anton Diacu a folosit metafora vizibilității clădirii bisericii pentru a ilustra vizibilitatea vieții creștine bazată exclusiv pe iubirea dintre membri, ca marcă proprie.

Concertul de după Sfânta Liturghie a fost un adevărat regal. Vocile superbe ale artiștilor atât de îndrăgiți de noi au răsunat în biserica arhiplină. Soprana Luiza Fatyol și tenorul Marius Boroș, acompaniați de Profesorul Balazsko Balazs, au umplut ochii de lacrimi și inimile de veselie ca aceea a Învierii. Marele toast adresat Bunului Dumnezeu a fost frumos asezonat cu armoniile din glasurile corului Adoremus dirijat de profesorul Kuki Zsolt.

Liturghia solemnă prezidată de Episcopul nostru, PS Eugen Schonberger, a fost încununarea celor cinci zile de recunoștință. Prezența sa caldă și părintească, precum și accentele încurajatoare din predică, au reverberat în sufletele celor prezenți. Chemarea la sfințenie a indivizilor și a comunității creștine, trăirea legii iubirii, inclusiv aceea a iubirii de dușmani, este marca specifică a clădirii autenticului Templu al lui Dumnezeu. „Creștinul sau este un original cu faptele, nu cu vorbele, sau nu este creștin” a spus Preasfințitul Eugen. „Răul, în ciuda aparențelor, este slab, singura forță autentică fiind iubirea”.

Remarcabilă a fost și prezența a 15 preoți, mulți dintre ei colaborând în trecut sau în prezent la susținerea spirituală a comunității noastre.

Ceasul aniversar e prilej de comemorare a vremurilor, a întâmplărilor, dar mai ales a oamenilor care au trudit și trudesc pentru ca o comunitate să existe și să se dezvolte. Mulți au fost pomeniți cu numele, dar și mai mulți au fost prezenți în inima și memoria celor prezenți. Fiecare dintre ei a fost adus înaintea Bunului Dumnezeu în rugăciune sau poveste.

25 de ani sunt un început promițător pentru o familie spirituală care, la începuturile ei număra vreo 25 de fumuri, acum numărul lor fiind de vreo zece ori mai mare. Unde pune Milostivul harul și lucrătorii umărul, secerișul aduce rod. Ani mulți și binecuvântați comunității închinate Inimii Fiului lui Dumnezeu!

Pr. Iulian Budău SJjubileu 2

Exprimaţi-vă opinia