Biserica catolică din România și confederația Caritas România organizează în 19 februarie a.c. o colectă specială pentru refugiații sirieni. – ANSA

RV 13 feb 2017. La inițiativa Confederației ”Caritas” România, Conferinţa Episcopilor Catolici din România şi-a exprimat acordul la organizarea unei colecte pentru Siria în toate bisericile catolice din ţară în ziua de duminică 19 februarie 2017: aflăm de pe site-ul Episcopiei de Iași, ercis.ro, care publică integral scrisoarea adresată comunităţilor catolice din dieceza de Iaşi. Scrisoarea este semnată de episcopul de Iaşi, mons. Petru Gherghel, şi de pr. Egidiu Condac, directorul Centrul Diecezan Caritas Iaşi.

Situaţia din Siria şi din regiunile învecinate, se notează în scrisoare, reprezintă la ora actuală ”cea mai severă criză umanitară şi de încălcare a drepturilor omului din lume”. Războiul din Siria, aflat în cel de-al şaselea an consecutiv, a provocat suferinţe fără precedent pentru populaţia acestei ţări. Potrivit estimărilor, între 250 de mii și 400 de mii de persoane au murit în acest război. În același timp, peste 11 milioane de oameni au fost alungaţi din casele lor, iar dintre aceştia aproximativ 4 milioane s-au refugiat în afara Siriei. Cei mai mulţi stau în ţările vecine (Turcia, Liban, Iordania), de multe ori fără condiţii elementare de trai.

Urmând îndemnul papei Francisc, ajutorarea celor afectaţi de acest conflict a devenit o preocupare majoră pentru reţeaua Caritas pe plan internaţional. În acest sens, se mai afirmă în scrisoare, Confederaţia Caritas România, prin Programul Naţional de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă, împreună cu partenerii din reţeaua Caritas Internationalis, doreşte să vină în ajutorul celor care astăzi suferă în Siria, respectiv al celor care s-au refugiat în ţările vecine (Liban, Iordania, Turcia). La rândul său, Conferinţa Episcopilor Catolici din România şi-a exprimat acordul şi susţine Confederaţia Caritas România în organizarea unei colecte pentru Siria în toate bisericile catolice din ţară în ziua de 19 februarie 2017. ”Într-un moment atât de dificil pentru semenii noştri din Siria”, se citește la finalul scrisorii, ”vă rugăm să invitaţi toţi credincioşii catolici din parohia pe care o păstoriţi să se alăture acestei acţiuni de solidaritate creştină pe care o propovăduieşte Biserica în spiritul Evangheliei şi să participe la colecta mai sus menţionată”.

Scrisoarea mons. Petru Gherghel și a pr. Egidiu Condac amintește în încheiere cuvintele papei Francisc despre conflictul din Siria: ”Toată lumea este conştientă de faptul că acest război apasă din ce în ce mai greu pe umerii celor săraci. Trebuie să găsim o soluţie care să nu fie niciodată una violentă, deoarece violenţa nu creează decât alte răni”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia