În ziua de 8 februarie, Biserica ne invită să ne amintim de sfânta Bakhita care în viaţă a îndurat suferinţele sclaviei. Papa Francisc a declarat ziua de 8 februarie ca Ziua Mondială de Rugăciune împotriva Traficului de Persoane.

Se estimează că, în ultimii 30 de ani, aproximativ 30 de milioane de copii au fost implicaţi în trafic. În prezent, în lume, la fiecare două minute, un băiat sau o fetiţă este victimă a exploatării sexuale. Mai mult de 200 de milioane de copii muncesc în condiţii inumane, dintre care 73 milioane sunt sub 10 ani. 22.000 dintre aceşti copii mor în fiecare an din cauza accidentelor de muncă.

Deseori copiii sunt implicaţi în traficul sexual, la fel ca în cazul celor două verişoare, Mihaela şi Alexandra, în vârstă de 8 şi 9 ani, dintr-o familie modestă, traficate pentru cybersex. “Un tip le-a abordat pe mamele noastre şi a întrebat dacă vor să câştige nişte bani “, spun fetiţele. “Le-a spus că nu trebuie să facem nimic, ci doar să ne arătăm feţele unor oameni străini de pe internet, în faţa unei camere de filmat. Pentru asta, fiecare dintre noi primea 100 de euro. Mamele noastre, gândindu-se la banii pe care i-ar fi primit, au acceptat oferta. Bărbatul ne-a convins să mergem cu el, iar noi am acceptat, gândindu-ne că astfel ne putem ajuta familiile”.

Foarte curând fetele au întâlnit o realitate îngrozitoare, în care au trăit mai bine de şase luni. Au fost ameninţate să nu spună acasă ceea ce au fost forţate să facă în faţa camerelor de filmat.

Numai datorită intervenţiei poliţiei au reuşit să scape. Deşi au urmat un program de recuperare, traumele emoţionale suferite le-au marcat pentru totdeauna.

Prima zi de rugăciune, 8 februarie 2015, puternic susţinută de papa Francis, a fost celebrată în mai mult de 154 de ţări din întreaga lume. Manifestări dedicate acestui eveniment au inclus o priveghere de rugăciune şi o Liturghie în Piaţa “Sfântul Petru”. În acest timp, papa a vorbit despre această realitate spunând: “Îi încurajez pe cei implicaţi în ajutorarea victimelor, pentru cei care însoţesc bărbaţi, femei şi copii, exploataţi, abuzaţi şi folosiţi ca instrumente de muncă sau de plăcere şi adesea torturaţi şi mutilaţi. Sper că aceia care au responsabilităţi de guvernare se vor strădui în mod conştiincios să elimine cauzele a acestui flagel ruşinos, un flagel nedemn de o societate civilizată”. Fiecare din noi să se angajeze să fie vocea fraţilor şi surorilor noastre a căror voci pare că nu se mai aude. Să ne rugăm toţi împreună pentru victimele si pentru supravieţuitorii acestui flagel!

Sr. Adina Bălan,
preşedinte SOLWODI România

*

Asociaţia SOLWODI
Calea Şerban Vodă, nr. 223, sector 4, Bucureşti
Tel/fax: +40213/325020; mobil: +40756/514940
E-mail: secretariat@solwodi.ro
“Slujind femeile şi copiii în nevoie de vindecare şi recuperare”

*

 

Exprimaţi-vă opinia