Papa Francisc, la Sfânta Liturghie celebrată marți, 31 ianuarie 2017, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican


 31 ianuarie 2017. Dacă ne menținem privirea îndreptată spre Isus, descoperim cu uimire că Domnul se uită cu iubire le fiecare în parte. În jurul acestei reflecții s-a concentrat omilia Sfântului părinte, în cadrul celebrării euharistice din capela Casei Sfânta Marta, de marți, 31 ianuarie, zi în care este comemorat liturgic sfântul Ioan Bosco.
 Inspirându-se din prima lectură, luată din Scrisoarea către Evrei, capitolul 12, pontiful evidențiază îndemnul la “perseverenţă în lupta care ne stă înainte, cu ochii aţintiţi la Isus, începutul şi desăvârşirea credinţei”  conținut în fragmentul evanghelic, subliniind totodată apropierea lui Isus față de noi și prezența sa continuă în mijlocul mulțimii.

Isus nu urmărește obținerea popularității ci apropierea de oameni
Papa Francisc: “[Isus] nu se înconjoară de gardieni, astfel încât mulțimea să nu-l poată atinge. Nu, nu! El rămâne în mijlocul oamenilor, strâns de mulțime. Și, ori de câte ori ieșea în public, mulțimea devenea din ce în ce mai numeroasă. Desigur, specialiștii în materie de statistică ar fi putut spune contrariul, afirmând că ‘popularitatea învățătorului Isus este în scădere’, însă Isus nu căuta popularitatea, ci avea privirea îndreptată asupra celor din mulțime, nu asupra multitudinii, ci asupra fiecăruia în parte. Acesta este caracteristica privirii lui Isus. El nu privește omenirea ca masă, ci se uită la fiecare în parte.”

Isus privește la lucrurile mari și la cele mici
Făcând referire la fragmentul din Evanghelia după sfântul Marcu 5,21-43, pontiful a indicat cele două miracole istorisite:vindecarea unei femei care, de 12 ani, suferea de hemoragie și învierea unei copile, a fiicei lui Iair, explicând că privirea lui Isus este atentă și îndreptată atât spre cel mare cât și spre cel mic.
Papa Francisc: “Privirea lui Isus este îndreaptă spre cel mare și spre cel mic, spre toți și, în același timp, spre fiecare în parte. Privește la marile noastre probleme, la marile noastre bucurii și se uită și la aspectele noastre mărunte, pentru că ne este aproape. Isus nu se înspăimântă de lucrurile mari, însă ține cont și de aspectele mai puțin importante, acesta fiind modul lui Isus de a ne privi.”

Uimirea întâlnirii cu Isus
Papa Francisc îndeamnă la încredere în urmarea lui Isus, la fixarea îndelung a privirii asupra lui Isus, fără teamă, lăsându-ne cuprinși de uimirea mulțimii care alerga în urma Învățătorului Isus, pătrunși fiind de uimirea cu care l-a privit fiica lui Iair, readusă la viață, și de curajul avut de acea femeie care nu s-a temut să se apropie de Domnul și să-i atingă marginea hainei.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia