Natasa Govekar – RV

RV 26 Ian 2017 În cadrul mesajului pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor sociale, papa Francisc îndeamnă lucrătorii din mass-media să nu acorde răului „un rol de protagonist, ci să caute să pună în lumină soluții posibile, inspirând o atitudine plină de inițiativă și responsabilă în persoanele cărora li se comunică o știre”. De asemenea, pontiful îi invită pe cei care își desfășoară activitatea în domeniul comunicațiilor să le ofere oamenilor „știri bune” caracterizate de logica „veștii bune”. Despre document, care invită mijloacele media să creeze încredere „plecând de Vestea cea Bună” care este Evanghelia, ne-a vorbit profesoara Nataša Govekar, numită de Sfântul Părinte la conducerea direcțiunii teologico-pastorale a Secretariatului pentru Comunicare.

N. G. – „Vestea cea Bună”, cum o înțelegem noi creștinii, nu este un optimism facil, superficial, ci este Evanghelia, este Isus Cristos însuși, Cuvântul, în care este viața și această viață este lumina oamenilor, după cum citim în prologul lui Ioan: această lumină strălucește în lume și întunericul acestei lumi nu o poate birui. Cine a  luat în seamă această lumină tinde să citească evenimentele în cheia speranței, astfel încât în fiecare dramă a istoriei umane, noi avem posibilitatea să privim dincolo de rău, să vedem și ceea ce încolțește din nou, ceea ce trezește credința și să stopăm astfel frica, dând spațiu noutății pe care Dumnezeu o face în mijlocul nostru. Cred că acest lucru ar trebui să fie diferența unui stil creștin de comunicare: adică această capacitate contemplativă, capacitatea de a ne întreba ce anume se întâmplă între Dumnezeu și omenire într-o situația dată, capacitatea de a ne da seama că nu suntem singuri pentru că îl avem pe Tatăl. Și rodul acestei experiențe a prezenței Tatălui, a acestei solidarități a lui Dumnezeu cu omul în Isus Cristos, este speranța pe care Duhul Sfânt o revarsă în inimile noastre și care apoi se manifestă ca creativitate chiar și în mijlocul evenimentelor celor mai tragice ale omenirii. Cred că noi creștinii suntem primii care trebuie să fim în gradul de a recunoaște și de a povesti aceste istorii de speranță și creativitate pentru a inspira speranță și încredere bărbaților și femeilor din timpul nostru”.

În ceea ce privește afirmația papei Francisc că „imaginile, mai mult decât conceptele, comunică frumusețea Împărăției lui Dumnezeu”, profesoara Nataša Govekar a spus:

N. G. – „Raportul dintre cuvânt și imagine este de o importanță fundamentală pentru credința creștină, întrucât Cuvântul s-a făcut trup, s-a făcut Chip, s-a făcut imagine. Acum, era digitală este doar un motiv în plus pentru a ne reaminti ceea ce stă în inima mesajului creștin, dar și de a ne întreba, pentru că trăim într-o lume inundată de imagini senzuale și pasionale, în ce imagini se exprimă Vestea cea Bună, care nu este doar o realitate înfrumusețată, dar conține în sine realitatea Cuvântului, a iubirii lui Dumnezeu care moare și învie. Cred că suntem chemați la un discernământ continuu între o frumusețe care este doar cosmetică și frumusețea care aparține Împărăției lui Dumnezeu, care este revelarea adevărului, este realizarea iubirii”.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia