• 23 Ian 2017

„Raportul dintre credință și căsătorie” și, în special „perspectivele credinței inerente contextului uman și cultural în care se formează intenția la căsătorie”, s-au aflat în centrul discursului Papei Francisc adresat judecătorilor, avocațiilor și colaboratorilor Tribunalului Apostolic al Rotei Romane, primiți în audiență sâmbătă, 21 ianuarie, cu prilejul inaugurării anului judecătoresc.

Formarea și sprijinul sunt cei doi termeni în jurul căruia Pontiful Roman și-a dezvoltat reflecția, plecând de la premisa că „este extrem de necesar să fie aprofundat raportul dintre iubire și adevăr”, deoarece – a explicat citând Enciclica Lumen Fidei a predecesorului său, Benedict al XVI-lea – „iubirea are nevoie de adevăr”.

În această privință, Papa s-a arătat conștient de faptul „că o mentalitate larg răspândită tinde să ascundă accesul la adevărurile veșnice”, implicând adesea „atitudinile și comportamentele creștinilor înșiși”. Și „acest context, lipsit de valori religioase și de credință, nu poate decât să condiționeze și consimțământul matrimonial”. Iată de ce, a sugerat Papa „în fața acestei situații, trebuie găsite remedii valide”. Primul dintre acestea constă în „formarea tinerilor, printr-un adecvat itinerar de pregătire destinat să redescopere căsătoria și familia conform planului lui Dumnezeu”. Pentru că „astăzi mai mult ca oricând, această pregătire se prezintă ca o adevărată oportunitate de evanghelizare a adulțiilor și, adesea, a așa-numiților îndepărtați”. De aici și invitația adresată lucrătorilor și organismelor responsabile cu pastorația familială, de a face „cât mai eficiente itinerarele de pregătire la taina căsătoriei”, cu necesitatea unui „nou catecumenat”. Primind auspiciile Părinților sinodali prezenți la ultimul Sinod, Papa a subliniat urgența realizării concrete a ceea ce a fost deja propus în Familiaris Consortio.

Al doilea remediu constă în „a-i ajuta pe tinerii căsătoriți să continue itinerariul în credință și în Biserică și după celebrarea căsătoriei”. Prin urmare, în conformitate cu cele afirmate de Papa, este necesar „să se găsească un proiect de formare pentru tinerii căsătoriți, cu inițiative care vizează creșterea gradului de conștientizare a tainei primite”.

 

Traducere: Liviu Ursu

Sursa:news.va; e-communio.ro

Exprimaţi-vă opinia