Papa Francisc în vizită pastorală la parohia “Santa Maria a Setteville”, din comuna Guidonia, aflată în dieceza de Roma, duminică, 15 ianuarie 2017

16 ianuarie 2017. A da mărturie despre Isus cu exemple de viață creștină și prin acțiuni concrete, nu prin vorbărie: aceasta este esența îndemnului papei Francisc, exprimat cu ocazia vizitei pastorale la parohia “Santa Maria a Setteville”, din comuna Guidonia, aflată în dieceza de Roma.

Papa Francisc a reluat astfel vizitele pastorale la parohiile diecezei de Roma, după perioada de pauză din anul jubiliar. Pontiful a dorit să reia șirul acestor vizite mergând la parohia din comuna Guidonia, unde mai fusese și în 2014. De această dată, alegerea locului a fost motivată de dorința de a-l întâlni pe vicarul din parohie, părintele Giuseppe Berardino, care suferă de o gravă formă de scleroză laterală amiotrofică.

Întâlnirea s-a desfășurat în formă privată și a fost însuflețită de rugăciune, în ciuda imposibilității de a se mișca a preotului bolnav. Pontiful a avut însă posibilitatea de a vedea roadele concrete ale muncii pastorale desfășurată de părintele Berardino în perioada anterioară bolii. Însoțit de parohul comunității, părintele Luigi Tedoldi, Sfântul Părinte s-a întâlnit cu copiii, adolescenții și tinerii din parohie, pe care i-a solicitat să pună întrebări, subliniind în răspunsurile succesive necesitatea mărturiei creștine concrete.
Papa Francisc: “Nu este de folos să vorbesc despre Isus dacă nu-l mărturisesc cu propria viață. [Cineva ar putea replica] ‘Cum, părinte, eu sunt creștin și vorbesc despre Domnul’. Da, însă  vorbirea despre Isus nu trebuie să semene cu cea a unui papagal care repetă niște cuvinte și nimic mai mult. Mărturia creștină se face prin cuvinte, cu inima și cu mâinile”, a spus pontiful referindu-se la importanța implicării concerte și a punerii în practică a ceea ce se susține prin cuvinte.

Sfântul Părinte a subliniat necesitatea de a-l asculta pe celălalt, de a merge în întâmpinarea lui, de a-i cere iertare, de a face opere de caritate în favoarea celor bolnavi, a celor închiși sau săraci și de a trăi credința, demonstrând-o cu fapte.
Papa Francisc: ” Ascultați bine: dacă aveți un prieten sau o prietenă care nu crede, nu trebuie să-i spuneți: ‘Tu trebuie să crezi pentru motivul acesta și acesta … explicându-i întregul fundament.’ Nu trebuie făcut acest lucru pentru că este prozelitism, iar noi creștinii nu facem prozelitism. Ce trebuie să fac atunci, dacă nu pot explica? Trebuie să trăiesc în așa fel încât prietenul sau prietena care nu crede să ajungă să mă întrebe: ‘De ce trăiești așa?’ De ce ai făcut această alegere? Și abia atunci se explică.”

Pontiful a îndemnat la a lua exemplu de la bunici, pe care i-a definit “custozi ai familiei”, pentru că sunt “memoria” și “înțelepciunea” familiei, dar și prieteni totodată. Cu părinții celor 45 de copii botezați în parohie, în cursul anului, Papa Francisc a subliniat “bucuria vieții care continuă”, specifică celor mici. Repetând îndemnul pe care îl dă deseori soților, papa le-a spus să nu lase vreodată ca sfârșitul zilei să-i găsească certați, ci să facă în așa fel încât copiii lor săi vadă împăcându-se.

Referindu-se la viața comunității parohiale, pontiful a atras atenția asupra pericolului care vine de la “bârfe”, spunând că o comunitate parohială este incapabilă să dea mărturie atunci când în interiorul acesteia se instaurează vorbirea de rău sau vorbirea pe la spate, un astfel de comportament distrugând o comunitate așa cum cariile distrug lemnul.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia