Papa Francisc, la rugăciunea ”Angelus”, duminică, 15 ianuarie 2017. – AP

RV 15 ian 2017. Migranții minori sunt ”frații mici ai noștri, expuși la numeroase pericole”: cu aceste cuvinte, papa Francisc s-a referit la migranții minori neînsoțiți, în cadrul rugăciunii ”Angelus” recitată duminică, 15 ianuarie 2017, când Biserica marchează cea de-a 103-a Zi mondială a migrantului și refugiatului. Cu această ocazie, papa Francisc a transmis un amplu mesaj pe tema ”Migranții minori, vulnerabili și fără glas”. Vorbind mai înainte despre evanghelia duminicii după ritul roman sau latin, a doua din timpul liturgic de peste an, Sfântul Părinte a reiterat necesitatea vestirii lui Cristos: ”Vai, atunci când Biserica se vestește pe sine; își pierde busola”. Printre miile de romani și pelerini prezenți astăzi în Piața Sfântul Petru se numărau și mulți migranți români catolici, dar și de alte confesiuni.

În cadrul vastului fenomen al migrațiilor umane, este în creștere, a remarcat papa Francisc la ”Angelus”, numărul migranților minori neînsoțiți care doresc să ajungă în Europa și în alte ținuturi pentru a căuta un viitor mai bun. Drama copiilor migranți a atras atenția pontifului, care a vorbit despre nenumăratele suferințe care se abat asupra lor:
Papa Francisc: ”Acești frați mici ai noștri, în special când sunt neînsoțiți, sunt expuși la atâtea pericole. Și vă spun că sunt mulți. E necesar să se adopte orice posibilă măsură pentru a garanta minorilor migranți protecție și apărare, precum și integritatea lor”.

Salutând prezența în mijlocul mulțimii a numeroși reprezentanți ai comunităților etnice stabilite la Roma, în special ai comunităților catolice, papa Francisc a pus accentul pe integrare, respectul reciproc și dialogul între culturi, aspecte fundamentale pentru orice societate umană:
Papa Francisc: ”Dragi prieteni, vă urez să trăiți cu seninătate în localitățile care vă primesc, respectând legile și tradițiile lor și, în același timp, păstrând valorile culturilor voastre de origine. Întâlnirea între culturi diverse este întotdeauna o bogăție pentru toți!”.

Pontiful a menționat mai departe efortul lăudabil depus de Oficiul ”Migrantes” al diecezei de Roma în asistența acordată migranților și a evidențiat exemplul sfintei Francisca Xaveriu Cabrini, patroana migranților. ”Această călugăriță curajoasă”, a spus papa în salutul său, ”și-a dedicat viața pentru a duce iubirea lui Cristos la cei care se aflau departe de patrie și de familie. Mărturia ei să ne ajute să avem grijă de fratele străin, în care este prezent Isus, deseori suferind, respins și înjosit”.

Înainte de rugăciunea ”Angelus”, Sfântul Părinte a prezentat o amplă meditație despre evanghelia duminicii, în care răsună cuvintele sfântului Ioan Botezătorul raportate la identitatea și misiunea lui Isus: ”Iată-l pe mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii” (In 1,29). Pentru istoria mântuirii, aceasta este o scenă de importanță decisivă: ”nu este o poveste”.
Papa Francisc: ”Este decisivă pentru credința noastră, este decisivă pentru misiunea Bisericii. Biserica, în orice timp, este chemată să facă ceea ce a făcut Ioan Botezătorul, să-l arate pe Isus lumii spunând: «Iată-l pe mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii». El este unicul Mântuitor! El este Domnul, smerit, în mijlocul celor păcătoși, dar El este, El: nu este altul, puternic, care vine. Nu, El este!”.

Cuvintele sfântului Ioan Botezătorul, a mai spus papa Francisc, sunt cuvintele pe care preotul le repetă zi de zi la Sfânta Liturghie când prezintă poporului lui Dumnezeu pâinea și vinul care au devenit Trupul și Sângele lui Cristos. Acest gest liturgic exprimă întreaga misiune a Bisericii, care nu se vestește pe sine: ”Vai, vai când Biserica se vestește pe sine! Își pierde orientarea, nu știe încotro merge. Biserica îl vestește pe Cristos. Îl aduce pe Cristos, nu pe ea însăși”. ”El și numai El este cel care îl mântuiește pe poporul său de păcat, îl eliberează și îl conduce în țara vieții și a libertății adevărate!”.

La finalul rugăciunii ”Angelus” papa Francisc, care în cursul serii efectuează o vizită pastorală într-o parohie din nordul Romei (S. Maria a Setteville, la Guidonia), a invocat asupra credincioșilor prezenți în Piața San Pietro binecuvântarea sa apostolică, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Guarasci – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia