Papa, tinerilor: ascultați vocea lui Dumnezeu, faceți auzit strigătul vostru

Papa Francisc împreună cu un grup de tineri, la Ziua Mondială a Tinerilor de la Cracovia, în Polonia, din 2016 – ANSA

14 ianuarie 2017. “Nu vă fie teamă să-l ascultați pe Duhul Sfânt care vă sugerează alegeri curajoase”, scrie papa Francisc în Scrisoarea adresată tinerilor, în vederea pregătirii Sinodului episcopilor privind vocațiile, care va avea loc în octombrie 2018. Tema adunării sinodale va fi “Tineri, credință și discernământ vocațional”.

“O lume mai bună se construiește și datorită vouă, dorinței voastre de a o schimba, generozității voastre”, le scrie pontiful tinerilor, îndemnându-i “să iasă”, după cum Dumnezeu i-a cerut lui Avraam să iasă din pământul lui, pentru a se lansa “spre un viitor necunoscut, însă aducător de realizări sigure”, în care Dumnezeu însuși îi însoțește.

A ieși nu înseamnă a fugi
A ieși –  a spus Sfântul Părinte – nu înseamnă “a fugi din lume”, ci a merge spre un pământ nou, pentru a construi “o societate mai justă și mai fraternă” până la marginile pământului. Pontiful subliniază că expresia “a ieși” asumă în zilele noastre și o altă semnificație, legată de nedreptăți și de război, de numeroși tineri supuși șantajului violenței și constrânși să fugă din propria țară. Însă, strigătul lor se ridică la Dumnezeu, ca strigătul poporului (lui) Israel, sclav al opresiunii faraonului.

Dumnezeu este plin de milostivire
Scrisoarea pontifului acordă un spațiu central discernământului, la care se ajunge și grație ajutorului oferit de călăuze experte, care facilitează descoperirea proiectului avut de Dumnezeu pentru existența noastră. Apoi, evocând “da”-ul strigat cu forță de tineri la ultima Zi Mondială a Tinerilor, de la Cracovia, când i-a întrebat, de mai multe ori, dacă “situația poate fi schimbată”, papa Francisc a evidențiat că acest strigăt se ivește din inimile lor tinere care nu suportă nedreptatea, nu se închină în fața unei culturi a debarasării  și nu cedează în fața globalizării indiferenței. “Ascultați acel strigăt care se înalță din adâncul vostru. Dumnezeu vă încurajează să mergeți acolo unde vă trimite”, se spune în continuarea Scrisorii adresată tinerilor, în vederea pregătirii Sinodului episcopilor privind vocațiile.

Duhul Sfânt sugerează alegeri curajoase
Potrivit viziunii Sfântului Părinte, nu trebuie să ne fie frică să-l ascultăm pe Duhul Sfânt care ne sugerează alegeri curajoase și nu trebuie să zăbovim atunci când “conștiința ne cere să riscăm pentru a-l urma pe Domnul”. Pontiful pune de asemenea în lumină necesitatea unei biserici în măsură să asculte atât dubiile cât și criticile. “Faceți auzit strigătul vostru, lăsați-l să răsune în comunități și faceți să ajungă la păstori”, amintind că «Sfântul Benedict le recomanda abaților să-i consulte și pe călugării tineri înainte de a lua decizii importante, pentru că ‘deseori, Domnul îi revelează tocmai celui mai tânăr soluția cea mia bună’».

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia