tacere-1-produs_galerie_mare

Câștigătorul premiului Oscar, Martin Scorsese, a prezentat în avanpremieră unui grup de 300 de iezuiți din Roma noul său film Tăcere.

Filmul, bazat pe romanul lui Shushaku Endo, relatează povestea misionarilor iezuiți din secolul al XVII-lea care călătoresc in Japonia în căutarea mentorului lor, despre care se zvonește că ar fi renunțat la credință sub tortura regimului japonez.

La sfârșitul ecranizării, Scorsese a spus audienței: „aceasta este o istorisire de credință a unor iezuiți, așa că am dorit s-o împărtășesc mai întâi tocmai cu iezuiții”. Tot el a vorbit despre relația sa cu romanul, care i-a fost recomandat de un preot catolic, în New York, anul 1988, după ce a lansat filmul Ultima ispită a lui Isus. A citit romanul în timp ce filma Visul lui Kurosowa, în Japonia, anul 1989 (în care a jucat rolul lui Vincent Van Gogh). A cumpărat imediat drepturile pentru filmul Tăcere, dar au trecut încă 26 de ani înainte ca acesta să fie dus la împlinire. „Aveam atât de multe notițe marginale pe exemplarul meu încât am început să le și datez!” a explicat glumind producătorul.

Crescând într-un cartier brutal din New York, Scorsese a spus audienței că violența, frica și agresiunea erau parte din viața sa de fiecare zi, găsind frumusețea și calmul numai în vizitele la cinema, la care a fost dus de către părintele său parohial. Ca un rezultat al acestui fapt, a remarcat: „frica și agresiunea sunt mereu prezente în filmele mele.” Shushako Endo i-a spus cândva lui Scorsese că apostazia ar putea fi privită ca testul cel mai adevărat al credinței, în timp ce drama din Tăcere demonstrează credința opusă compasiunii – Tăcerea din titlu este tăcerea sau indiferența lui Dumnezeu față de zbuciumul conștiinței celui asuprit.

Pr. Antonio Delfau SJ, din Provincia Chilenă a fost prezent la ecranizare și a declarat: „Tăcere explorează legătura dintre credință, trădare și martiriu. Ridică o mulțime de întrebări complexe care vor duce, probabil, la multe discuții cugetate asupra misterului răului, suferinței, torturii și tăcerii lui Dumnezeu, dar și asupra naturii credinței și a compasiunii.”

Același părinte a remarcat faptul că filmul a fost foarte nuanțat: „Caracterizările japonezilor au fost foarte subtile, nu erai pe teritoriu sigur dacă țineai doar partea europenilor și a celor asupriți (ca și, spre exemplu, în filmul Misiunea din 1986, a lui Roland Joffe).”

Pr. Delfau se așteaptă ca actorul din rolul secundar, Isei Ogata, să primească un Oscar pt rolul Inchizitorului: „prețul slavei tale este suferința lor”, îi declară acesta lui Rodrigues; sau Yosuke Kubozuka, cel care joacă rolul interpretului trădător: „cum ar putea iubi Dumnezeu un ticălos ca mine?”

O nominalizare la Oscar se așteaptă și pentru actorul principal Andrew Garfield, cel care a făcut exercițiile spirituale într-o reculegere la St Beuno, ca parte a pregătirii sale pentru rolul pr. Rodrigues.

Sursa: www.jesuits.eu

Exprimaţi-vă opinia