• 08 Ian 2017

”Credința nu înseamnă doar recitarea Crezului, când mergem duminica la biserică. Credința înseamnă a crede în Cel care este adevărul”: a spus papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată duminică, 8 ianuarie 2017, la ora 9.30 în Capela Sixtină în cadrul căreia a botezat 28 de copii ai familiilor din regiunile italiene afectate de recentele cutremure.

Dacă în sărbătoarea Botezului Domnului pontiful administra de obicei sacramentul botezului pentru nou-născuții celor angajați în Statul Cetății Vaticanului, anul acesta a făcut o alegere diferită pentru a transmite un semn de solidaritate spirituală locuitorilor greu încercați de cutremur și, mai ales, în aceste zile de zăpadă și ger.

Papa Francisc: ”Dragi părinți, voi ați cerut pentru copiii voștri credința, credința care va fi dată la Botez. Credința. Aceasta înseamnă viața de credință, pentru că credința trebuie trăită. Înseamnă a merge pe calea credinței și a da mărturie pentru credință. Credința nu înseamnă recitarea Crezului când mergem duminica la Liturghie. Nu este numai aceasta. Credința înseamnă a crede în Cel care este Adevărul: Dumnezeu Tatăl care l-a trimis pe Fiul său și pe Spiritul Sfânt dătător de viață. Dar credința înseamnă și a avea încredere în Dumnezeu, și acest lucru voi trebuie să-l învățați copiilor prin exemplul vostru și prin viața voastră”.

Referindu-se la faptul că în timpul scurtei sale predici copiii au început să plângă, pontiful a remarcat cu umor: ”A început concertul… (…) Unii plâng doar pentru că a început să plângă ceilalți. Și Isus a făcut la fel. Îmi place să mă gândesc că prima predică a lui Isus în iesle a fost plânsul său”.

La rugăciunea ”Angelus”, recitată la ora 12.00 de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic, Sfântul Părinte a vorbit pe larg despre Botezul Domnului, a cărei sărbătoare se celebrează duminică după ritul roman sau latin. La saluturile finale, papa Francisc a îndemnat credincioșii să se unească la ”Rețeaua Mondială de Rugăciune a Papei” care, a afirmat, ”răspândește, inclusiv prin rețelele sociale, intențiile de rugăciune pe care le propun în fiecare lună pentru întreaga Biserică. În acest fel se continuă apostolatul rugăciunii și se contribuie la creșterea comuniunii”.

Papa Francisc: ”Iată și stilul misionar al discipolilor lui Cristos: a vesti Evanghelia cu blândețe și fermitate, fără aroganță sau impunere. Adevărata misiune nu este niciodată prozelitism, ci atracție la Cristos, pornind de la o puternică uniune cu El în rugăciune, adorație și caritate concretă, care este slujirea lui Cristos prezent în cel mai mic dintre frați. Imitându-L pe Isus, păstorul cel bun și milostiv, și însuflețiți de harul său, suntem chemați să facem din viața noastră o mărturie bucuroasă care luminează calea, care aduce speranță și iubire”.

Sărbătoarea Botezului Domnului, a încheiat papa Francisc, ”ne face să redescoperim darul și frumusețea de a fi un popor de botezați, adică de păcătoși mântuiți de harul lui Cristos, înserați realmente, prin lucrarea Spiritului Sfânt, în relația de fiu a lui Isus față de Tatăl, primiți în sânul maicii Biserici, primind capacitatea de a trăi o fraternitate care nu cunoaște granițe și bariere”. ”Fecioara Maria să ne ajute pe noi, creștinii, să păstrăm o conștiință mereu vie și recunoscătoare a Botezului nostru și să parcurgem cu fidelitate calea inaugurată de acest sacrament al renașterii noastre”.

În fine, papa Francisc a îndemnat la ajutorarea celor care sunt afectați de rigorile iernii, în special a celor care trăiesc pe stradă: ”În aceste zile atât de friguroase mă gândesc și vă îndemn să vă gândiți la toți cei care trăiesc pe stradă, loviți de frig și, de multe ori, de indiferență. Din nefericire, unii nu au rezistat. Să ne rugăm pentru ei și să-i cerem Domnului să ne încălzească inima ca să-i ajutăm”: a spus papa Francisc care a dispus deschiderea zi și noapte a dormitoarelor gestionate de organizațiile Vaticanului și de congregațiile religioase, punând la dispoziție chiar și mașinile libere pentru cei care nu mai găsesc un loc de dormit peste noapte.

Primiți acum și Binecuvântarea Apostolică a Sfântului Părinte, invocată la rugăciunea ”Angelus”, duminică, sărbătoarea Botezului Domnului, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)

Sursa:ro.radiovaticana.va

Exprimaţi-vă opinia