În audiență, joi, 5 ianuarie 2017, la papa Francisc, participanții la simpozionul despre vocații, organizat de episcopatul italian. – AP

05/01/2017 10:35

RV 05 ian 2017. Sfântul Părinte i-a primit azi în audiență în aula Paul al VI-lea pe cei aproximativ 800 de participanți la simpozionul despre pastorația vocațiilor, organizat în aceste zile la Roma de Conferința Episcopilor Italieni, însoțiți de secretarul acesteia, mons. Galantino. Simpozionul s-a desfășurat de la 3 la 5 ianuarie a.c. și a avut ca temă ”Ridică-te, mergi și nu te teme! Vocații și sfințenie: eu sunt o misiune”. Sfântul Părinte a vorbit liber, cu un discurs improvizat, evidențiind importanța vocațiilor pentru vestirea Evangheliei și edificarea Împărăției lui Dumnezeu. În discursul înmânat participanților, pontiful a menționat ”bucuria fraternității și frumusețea diverselor vocații” și a subliniat că simpozionul îndreaptă privirea spre orizontul marcat de apropiata adunare a sinodului episcopilor 2018 pe tema ”Tineri, credință și discernământul vocațional”. ”Da-ul total și generos al unei vieți dăruite”, se citește în discursul Sfântului Părinte, ”este asemenea unui izvor de apă, ascuns de multă vreme în adâncurile pământului, care așteaptă să iasă la suprafață ca să curgă în afară, într-un pârâu de puritate și prospețime. Tinerii astăzi au nevoie de un izvor de apă proaspătă pentru a-și potoli setea și a continua drumul lor de căutare. «Tinerii au dorința unei vieți mari. Întâlnirea cu Cristos, a se lăsa cuceriți și călăuziți de iubirea sa lărgește orizontul existenței și dăruiește o speranță trainică care nu dezamăgește» (enciclica Lumen fidei, 53)”. În continuarea discursului său, papa Francisc a subliniat că slujirea pastorală a vocațiilor cere pasiune și simțul gratuității, dar pentru a fi credibili și a prinde lungimea de undă a tinerilor este nevoie să se acorde prioritate capacității de a-i asculta, de ”a pierde timpul” în a primi întrebările și aspirațiile lor. ”Prioritatea vestirii vocaționale nu este eficiența a ceea ce facem, ci mai degrabă atenția privilegiată față de vigilență și discernământ. Înseamnă a avea o privire capabilă să întrevadă pozitivitatea în evenimentele umane și spirituale pe care le întâlnim, o inimă uimită și recunoscătoare în fața darurilor pe care persoanele le poartă în sine, punând în lumină potențialul mai mult decât limitele, prezentul și viitorul în continuitate cu trecutul”.

Este urgent, se mai citește în discursul înmânat de papa responsabililor cu pastorația vocațiilor, a readuce în interiorul comunităților creștine o nouă «cultură vocațională». Pontiful a îndemnat participanții să nu obosească în a-și spune nu doar ”eu am o misiune” ci mai degrabă ”eu sunt o misiune”. A fi misiune permanentă cere curaj, îndrăzneală, fantezie și dorința de a merge mai departe, după cum sugerează însăși tema simpozionului: ”Ridică-te, mergi și nu te teme!”. Acest îndemn ajută la evocarea istoriei multor vocații în care Domnul cere celor chemați să iasă din sine pentru a fi un dar pentru ceilalți. Când le încredințează o misiune, Domnul îi asigură: ”Nu te teme, pentru că eu sunt cu tine!” (Is 41,10). Această binecuvântare a sa devine încurajare constantă și pasionată pentru a merge dincolo de temerile care duc la închidere și paralizează orice dorință de bine. ”E frumos să știm că Domnul ia asupra sa fragilitatea noastră, ne reașază în picioare pentru a regăsi, zi după zi, răbdarea infinită a unui nou început”. În fine, pontiful a îndemnat participanții la simpozionul despre pastorația vocațiilor să se lase mânați de Duhul Sfânt pentru a găsi noi căi în a vesti ”Evanghelia vocației”, pentru a fi bărbați și femei care știu să capteze ”primele licăriri ale unei noi aurore, într-o reînnoită experiență de credință și pasiune pentru Biserică și Împărăția lui Dumnezeu”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia