Vine dimineaţa, dar mai este încă noapte.

Dacă vreţi să întrebaţi, întrebaţi!  

Întoarceţi-vă şi veniţi!

(Is 21,12)

amurg

Cuvintele pline de tâlc ale străjerului din profeția lui Isaia și pe care le citim în așteptarea Crăciunului sunt mai actuale ca niciodată. Ele cuprind o profeție, o alegere și un îndemn necondiționat. Straja păzește și așteaptă. Păzește ce este și asteaptă ceea ce trebuie să vină. Păzește împotriva primejdiei nopții, însă așteaptă împotriva oricărei așteptări dimineața. De aceea începe profețind, dar fără să uite realitatea în care trăiește. Iar întrebarea deschisă este de fapt o rugăciune: “întrebați și veți afla, cereți și vi se va da, bateți și vi se va deschide”. Însă acest har de cerut se cere primit iar așteptarea lui ne costă o acceptare, căci darul este gratuit, dar nu ieftin!

După ce Thomas Merton a tălmăcit straja focului cu cercetarea cugetului și citirea semnelor timpului, este posibil să citim recent încheiata Congregație Generală a iezuiților mai mult ca pe o adunare de străjeri decât ca pe o cohortă de strategi: fără a neglija prudența în fața primejdiilor, Societatea lui Isus a fost chemată de noul părinte general Arturo Sosa să aibă îndrăzneala improbabilului și chiar a imposibilului, sperând împotriva oricărei speranțe și angajându-se pentru ceea ce speră. Iar în acest sens, papa Francisc a adresat confraților săi întru viață consacrată o întreită chemare: să ceară insistent darul consolării, să se lase mișcați de Domnul de la înălțimea crucii Sale și să slujească în Biserică inspirați de spiritul cel bun.

Unde ne sunt atunci “străjile” din țară? Și care este “focul” speranței pe care-l păzesc în așteptarea aurorei? La Cluj a fost întărită echipa Centrului Manresa prin venirea unui preot tânăr, Claudiu Miklós (Jani), cu misiunea de a lucra în mod special cu tinerii și de a elabora un program de formare a formatorilor, colaborând în acest sens cu Centrul spiritual al iezuiților maghiari din Dobogókő. La Satu-Mare, “focul” bisericii Calvaria caută un nou “cămin” parohial pentru a putea aprinde la rândul său alte focuri în pastorația din localitate și împrejurimi. În același timp, la București începe să prindă contur noul Centru de formare Pedro Arrupe, în care iezuiții și colaboratorii lor se vor alătura echipei JRS pentru a propune programe formative și de asistență socială unor grupuri țintă cât mai variate.

“Dacă vreți să întrebati, întrebați”: așteptăm întrebările tuturora, fie că sunt întrebări de clarificare ori propuneri de colaborare, la nivel local, dar și internațional, în Biserică, dar și în societatea civilă, în locurile unde suntem prezenți, dar și în împrejurimile unde putem ajunge într-un fel sau altul, prin diferite programe și proiecte. La rândul nostru, întrebăm cum putem ajuta, dar vă întrebăm totodată și cum ne puteți ajuta!

Vă asteptăm așadar să veniți ca să înaintăm împreună pe drumul comun al întoarcerii: către Răsăritul cel de Sus!

Crăciun fericit și La mulți ani!

Frățește în Domnul,

Pr. Marius Taloș SJ

(prin legătura de mai jos se poate vizualiza InfoSJ ediția de Crăciun 2016)

INFOSJ 9 RO e-mail

Exprimaţi-vă opinia