Adrienne von Speyr: Dumnezeul nemărginit

Publicatla 23 December 2016
21.12.2016, Târgu Lăpuș (Catholica) – „Dumnezeul nemărginit” deschide o nouă colecție în cadrul editurii Galaxia Gutenberg, colecția Adrienne von Speyr. Volumul, tradus de Maria-Magdalena Anghelescu și apărut în 2016, are 116 pagini și poate fi comandat pentru 13 lei de pe situl editurii, GalaxiGutenberg.ro. Redăm prezentarea făcută de Alin Tat, cel care coordonează această colecție.

Cine a fost Adrienne von Speyr? Un răspuns foarte scurt poate fi: o mistică a secolului XX. A trăit între 1902 și 1967, fiind de profesie medic. Întâlnirea cu pr. Hans Urs von Balthasar în 1940 o va orienta spre catolicism, ea provenind din mediul protestant elvețian. Viziunile sale mistice sunt publicate în peste 60 de volume. Iar despre „contribuția” autoarei la domeniul misticii, iată ce scrie același Hans Urs von Balthasar: „Întrucât experiențele și descoperirile acordate ei sunt în întregime de natură carismatică, aceste zone nu pot fi în niciun caz găsite logic sau deduse. Ele i-au fost pur și simplu date așa cum sunt. De altfel, atunci când se construia vreun edificiu cu privire la lucrurile lui Dumnezeu, nimic nu îi repugna mai mult Adrianei decât căutarea unui punct final” (Adrienne von Speyr și misiunea sa teologică).

Cartea de față ne pune o întrebare fundamentală: cum îl putem întâlni pe Dumnezeu? Iar răspunsul autoarei este că Dumnezeul trinitar, Tată, Fiu și Duh, nemărginit și sfânt, nu reprezintă pentru noi o limitare – ochiul divin care ne spionează, à la Sartre -, nu ridică granițe. Dimpotrivă, iubirea Sa este fără frontiere, la fel ca iertarea pe care ne-o acordă mereu. Dumnezeu umple cu viață veșnică timpul trecător al omului, timp al finitudinii și al păcatului, și prin aceasta îl scoate din moarte la viața în Dumnezeu. Adrienne von Speyr ne oferă aici un mic tratat de dogmatică, dar nu un manual obișnuit, ci o introducere concretă în domeniul unirii cu Dumnezeu. De unde și importanța acestei mici scrieri.

La final, iată și cele 11 capitole ale cărții: I. Despre creație; II. Despre depășirea finitudinii omenești; III. Despre timpul veșnic și despre cel efemer; IV. Despre comunicarea iubirii triunice; V. Despre Duhul Sfânt și despre felul în care ne pregătește calea către Tatăl; VI. Despre mărginirea și nemărginirea Fiului; VII. Despre Tatăl și revelabilitatea sa în biserică; VIII. Despre tăcerea Tatălui și despre rugăciune; IX. Despre Cuvântul Tatălui și despre rugăciune; X. Despre invitația Dumnezeului triunic; XI. Despre răspunsul omului.

Imagini

Exprimaţi-vă opinia