18.12.2016, Washington (Catholica) – Sunt catolici care își părăsesc credința de tineri, uneori chiar înainte de vârsta de 10 ani, iar motivațiile sunt dincolo de „plictiseala de la Liturghie”, susține autorul unui raport recent privitor la situația din Statele Unite ale Americii. „Atunci când examinezi mai atent situația celor care aleg să nu mai aibă nici o religie – și mare parte dintre ei se declară atei sau agnostici – și când le permiți să se exprime cu cuvintele lor, se observă în cele din urmă că aceștia invocă teme legate de știință și de nevoia de dovezi”, susține dr. Mark Gray, cercetător asociat la Centrul de Cercetare Aplicată în Apostolat (CARA) de la Universitatea Georgetown.

„Generația actuală este o generație care se luptă cu credința în moduri pe care nu le-am văzut la generațiile anterioare”, a declarat el pentru CNA. Dr. Gray a publicat rezultatele a două studii naționale CARA în „Our Sunday Visitor”. Unul dintre sondaje a fost făcut pe cei crescuți catolici, dar care acum nu se mai consideră catolici, cu vârsta între 15 și 25 de ani. Al doilea a fost făcut pe catolici declarați, de la 18 ani în sus. Explorând întrebarea de ce tinerii catolici își părăsesc credința, dr. Gray a observat un profil al tânărului care susține că găsește credința „incompatibilă cu ceea ce învață la liceu sau la facultate”. Într-o aparentă bătălie între Biserică și știință, Biserica pierde. Și pierde catolici de mici.

„Interviurile cu tineri și adulți tineri care au părăsit credința catolică arată că vârsta tipică pentru luarea acestei decizii este de 13 ani”, scrie dr. Gray. „Aproape două treimi dintre cei intervievați, 63% mai exact, au spus că au renunțat să fie catolici între 10 și 17 ani. Alți 23% spun că au părăsit credința înainte să facă 10 ani.” Dintre cei care și-au părăsit credința, „doar 13% spun că s-ar mai putea cândva întoarce în Biserica Catolică”. Iar „în lipsa unor schimbări mari în viețile lor”, a declarat el pentru CNA, „probabil nu vor reveni niciodată”.

Cel mai comun motiv dat pentru părăsirea credinței catolice, regăsit la 20% dintre intervievați, a fost că nu au mai crezut în Dumnezeu sau în religie. Aceasta arată „dorința unora dintre ei de dovezi legat de ce au învățat despre religia lor sau despre Dumnezeu”, susține dr. Gray. Este o tendință în cultura actuală să se vadă ateismul drept ceva „deștept”, iar credința ca „o poveste de adormit copii”, a continuat el. „Și cred că Biserica trebuie să înțeleagă că aceasta este o temă curentă. Cred că trebuie să își prezinte mai bine istoria și relația ei cu știința.”

Un motiv pentru această situație ar putea fi separarea credinței de educație: tinerii merg o singură dată pe săptămână la Liturghie, restul săptămânii petrecându-l învățând la școală cât de „prostească” este credința. Dacă însă elevii ar fi învățați despre evoluție și despre teoria Big Bang acolo unde învață și despre religie și dacă sunt învățați de persoane cu convingeri religioase, atunci „ar vedea că nu există conflict cu acestea și ar înțelege Biserica și istoria Bisericii și relația ei cu știința”, a afirmat cercetătorul. Generațiile anterioare, care au învățat conform programei deodată și despre credință și despre știință, susțin că educația „le-a ajutat mult în confruntarea cu marile întrebări” și că „nu văd nici un conflict între religie și știință”.

Pr. Matthew Schneider LC, care a lucrat în pastorația tineretului timp de patru ani, a subliniat că credința și știința trebuie să fie prezentate tinerilor în armonie una cu alta. O provocare, a explicat el, este să explici cum „credința și știința sunt legate între ele”, apelând la filozofie și teologie. A subliniat că „credința creștină a fost locul de naștere al științei”; nu există contradicție între credință și știință, dar fiecare are propriul domeniu.

Cum pot părinții să își crească copiii și să rămână în credință? Pr. Schneider a citat un studiu al lui Christian Smith, profesor de sociologie la Universitatea Notre Dame, care a concluzionat că o combinație a trei factori conduce la o rată de 80% de rămânere în credință a tinerilor catolici. Dacă ei au „activități săptămânale”, precum cateheză, studiu biblic sau un grup de tineri pe lângă biserică; dacă au adulți în parohie și care nu sunt părinții lor, cu care să poată să vorbească despre credință; și dacă au „experiențe spirituale profunde”, atunci șansele sunt mult mai mari să rămână catolici, a explicat pr. Schneider.

Părinții trebuie să fie conștienți de convingerile religioase ale copiilor lor, a spus dr. Gray, în contextul în care mulți părinți nici măcar nu știu de faptul că copiii lor nu se mai declară catolici. Biserica este „foarte deschisă” față de știință, a subliniat el, amintind că există și oameni de știință necatolici în Academia Pontificală de Științe, inclusiv fizicianul Stephen Hawking. Nu există un conflict real între credință și știință, a continuat el. „Biserica a fost mereu echilibrată între credință și rațiune, încă de la lucrările lui Augustin din sec. V. Și totuși, Biserica are șansa să păstreze mai mulți dintre tinerii catolici dacă face mai mult pentru a corecta miturile istorice despre Biserică și știință, și dacă va continua să evidențieze sprijinul ei pentru știință, care a fost, în cea mai mare parte, rezultatul muncii din universitățile catolice de acum sute de ani.”

Imagini

Exprimaţi-vă opinia