• 13 Dec 2016

Credința Fecioarei Maria iluminează o societate oarbă față de cei excluși, din cauza “orgoliului orbitor al câtorva”, a spus papa Francisc la omilia Sfintei Liturghii celebrată luni după-amiază, în bazilica vaticană, în comemorarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria din Guadalupe, protectoarea celor două Americi și a Filipinelor.

Inspirată din Evanghelia liturgiei zilei, în care se relatează despre vizita făcută de Maria Elisabetei, ambele însărcinate, omilia pontifului a pus accentul pe credința Preacuratei ce iluminează o societate care, deseori, îi exclude pe cei care au dificultăți în a obține minimum indispensabil.

“Este o societate căreia îi place să se mândrească cu progresele științifice și tehnologice, dar care a devenit oarbă și insensibilă în fața a milioane de chipuri care rămân în urmă pe cale, excluși de orgoliul orbitor al câtorva.”

Este așadar o societate care ajunge să creeze o cultură a deziluziei și a angoasei. S-ar părea că trăim într-o societate a neîncrederii, a observat Sfântul Părinte, referindu-se la suferințele lumii.

Cât este de dificil să te mândrești cu o societate a bunăstării când vedem cum dragul nostru continent american s-a obișnuit să vadă mii și mii de copii și de tineri ai străzii care cerșesc și dorm în gările feroviare, în subsolurile de la metrou sau acolo unde reușesc să găsească un loc. Copii și tineri exploatați prin munci clandestine sau constrânși să câștige un ban la intersecții, ștergând parbrizele mașinilor noastre, cu sentimentul că nu este loc pentru ei în trenul vieții.

Referindu-se și la alte realități marcate de durere, care au ajuns să fie considerate normale, precum excluderea vârstnicilor, pontiful le-a definit situații care “ne pot face să ne îndoim de credința noastră”.

“În fața tuturor acestor situații, să spunem cu toții, împreună cu Elisabeta: ‘Fericită cea care a crezut’ și să învățăm de la acea credință puternică și dispusă să slujească care a caracterizat și o caracterizează pe Maica noastră cerească. A o celebra pe Maica Domnului înseamnă, în primul rând, aducerea aminte a Mamei cerești și conștientizarea faptului că nu suntem și că nu vom fi niciodată orfani.”

RV/AM

Sursa:ro.radiovaticana.va

Exprimaţi-vă opinia