Papa Francisc a acordat recent un interviu cotidianului belgian Tertio – AFP

7 decembrie 2016. Roadele Jubileului Milostivirii, tema laicității, provocările pe care le au de înfruntat tinerii și Europa și, de asemenea,  aspirațiile unei Biserici sinodale, responsabilitatea lucrătorilor din mass-media și unele sfaturi bune pentru preoți sunt doar câteva dintre temele abordate de papa Francisc într-un lung interviu acordat “săptămânalului belgian catolic Tertio”.

Nu unui laicism care nu respectă deschiderea față de transcendență
Viziunea potrivit căreia se dorește separarea religiei de viața publică este “foarte veche”: cu această reflecție și-a început papa Francisc interviul, făcând referire la distincția dintre laicitatea și laicism și observând că “un stat laic este mai bun decât un stat confesional”. Cu toate acestea, a adăugat, nu este bun un laicism care închide porțile transcendenței. Referindu-se la această viziune, a spus că este o ereditate lăsată de iluminism. Deschiderea față de transcendență, a subliniat, “face parte din esența umană”, face parte din om. Așadar, când un “sistem politic” nu respectă această componentă, “retează, ciuntește persoana umană” .

Nu se poate face război în numele lui Dumnezeu sau în numele vreunei religii
Papa a răspuns la o întrebare privind războaiele și fundamentalismul religios. În primul rând, este convins că nicio religie ca atare nu poate instiga la război, pentru că în acest caz “ar proclama un dumnezeu al distrugerii, al urii”. Papa Francisc repetă cu claritate că nu se poate face război nici în numele lui Dumnezeu și nici în numele vreunei religii. De aceea, “terorismul, războiul, nu sunt legate de religie. Însă, sunt folosite “deformări religioase” pentru a le justifica. Papa evidențiază că “toate religiile au grupuri fundamentaliste. Toate, inclusiv noi”, a spus. Aceste mici grupuri, a adăugat, “au îmbolnăvit propria religie și creează “diviziune” în interiorul comunității, fapt ce reprezintă “o formă de război”.

Europa are nevoie de lideri care să meargă mai departe
Îndreptându-și atenția spere Continentul European, pontiful a evidențiat cu amărăciune că, și după 100 de ani de la Primul Război Mondial continuăm să ne aflăm într-o stare de conflict mondial, dar “dus pe bucăți”. Spunem cu gura “Să nu mai fie vreodată război, însă “continuăm să fabricăm arme” și să le vindem celor care luptă pentru interesele “fabricanților de arme”. Se restabilește echilibrul bilanțurilor prin războaie, prețul fiind foarte mare, căci este prețul sângelui, a adăugat cu tristețe pontiful. Papa observă că azi lipsesc adevărații lideri ai Europei, precum Schumann, De Gasperi și Adenauer care au făcut eforturi împotriva războiului. “Europa, a spus, are nevoie de lideri, de lideri care să meargă mai departe.”

Jubileul Milostivirii, o idee inspirată de Domnul
O parte importantă a interviului acordat de pontif săptămânalului belgian catolic “Tertio” a fost dedicată Jubileului Milostivirii, papa subliniind că ideea acestui jubileu nu a venit “dintr-o dată” ci s-a inspirat din ceea ce a făcut, în special, fericitul Paul al VI-lea și sfântul Ioan Paul al II-lea. Așadar, a amintit că stabilirea Anului Sfânt extraordinar s-a ivit din conversațiile avute cu mons. Rino Fisichella, președinte al dicasterului pentru Noua Evanghelizare. A fost, subliniază papa Francisc, o ideea “care vine de sus”, considerând-o  ca fiind “inspirată de Domnul”. De asemenea, a spus, “faptul că nu s-a desfășurat la Roma, ci în întreaga lume “a creat multă mișcare”. Multă lume s-a simțit chemată să se împace cu Dumnezeu, “să simtă mângâierea  Tatălui ceresc”. Milostivirea, evidențiază papa Francisc, citându-l pe Bonhoeffer, “este foarte scumpă și, totodată este extrem de convenabilă”. Este foarte convenabilă pentru că nu trebuie plătit nimic, nu trebuie cumpărate indulgențe și este totodată “foarte scumpă” pentru că este darul cel mai prețios. Este prețios, a repetat încă o dată, pentru că numele lui “Dumnezeu este milostivire”.

Biserica este sinodală; este important de avut unitate în diversitate
De asemenea, papa Francisc s-a oprit asupra sinodalității. Biserica, a spus, “ia naștere din comunitate”, naște “de la bază”. Așadar, a spus, “sau există o Biserică piramidală, unde ceea ce spune Petru se face, sau există o Biserică sinodală, în care Petru este Petru, dar însoțește Biserica. Experiența cea mai bogată în acest sens a fost reprezentată de ultimele două sinoade asupra familiei, din care s-a născut “Amoris Laetitia”. Pentru papa Francisc este interesantă bogăția varietății de nuanțe, specific Bisericii. Este unitatea în diversitate. Aceasta înseamnă sinodalitatea: nu a hotărî de sus în jos ci a asculta Bisericile, a armoniza, a discerne. La adunările sinodale, fiecare a spus ceea ce gândea, fără teama de a se simți judecat, “toți erau în atitudine de ascultare, fără a condamna”. A fost o lung discuție, ca între frați. A existat “libertate de expresie foarte mare și acest lucru este foarte frumos. “Petru”, a adăugat papa Francisc, “este garant al unității Bisericii” și trebuie continuat “în spiritul sinodalității”, unul dintre aspectele pe care ortodocșii l-au conservat. Tinerilor le-a amintit experiența de la Cracovia, cerându-le să nu le fie teamă, să nu le fie “rușine de credință”, ci să caute căi noi, nu “să intre la pensie la 20 de ani”.

Mass-media au o mare responsabilitate. Nu dezinformării
În interviul acordat săptămânalului belgian, papa Francisc a evidențiat că mass-media au o responsabilitate foarte mare, în special în formarea unei bune sau a unei rele opinii, având capacitatea de a construi și de a face un bine imens. De asemenea, a atras atenția asupra rolului negativ pe care-l pot avea, riscând să devină dăunătoare dacă sunt utilizate în mod greșit.
Papa a vorbit și despre tentația mass-mediei de a deveni mijloace de defăimare, de anulare a persoanei. Așadar, atrage atenția în privința dezinformării, lucru ce poate face mult rău. Sfântul Părinte s-a oprit și asupra tentației de a calomnia, avută de  mijloacele de comunicare, a tentației de a deveni mijloace de defăimare și de a anula astfel persoana. “Dezinformarea” – a subliniat – “este probabil răul cel mai mare pe care-l poate face un mijloc de comunicare, “pentru că orientează opinia într-o direcție, lăsând la o parte cealaltă parte a adevărului”. De asemenea, le cere mijloacelor de comunicare să fie “foarte limpezi și foarte transparente” , fără să cad în tentația de a voi să comunice scandalul, aspectele foarte urâte, ajungând astfel să fac foarte multe daune.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia