26.11.2016, Vatican (Catholica) – Dependența de droguri este o formă contemporană de sclavie, a deplâns joi Papa Francisc, subliniind că este nevoie de o reabilitare care reface bucuria și demnitatea victimei. „Drogurile sunt o rană în societatea noastră, care prinde în capcanele sale multe persoane”, a spus Pontiful. „Sunt victime care au pierdut libertatea lor pentru a cădea în această sclavie; sclavie de o dependență pe care am putea să o numim ‚chimică’. Fără îndoială, este vorba de o nouă formă de sclavie, ca multe altele care biciuiesc pe omul de astăzi și societatea în general.”

Sfântul Părinte le-a spus aceste cuvinte participanților la o întâlnire de lucru organizată în 23 și 24 noiembrie, de Academia Pontificală de Științe, sub titlul „Atelier privind narcoticele: probleme și soluții la această problemă globală”. Întâlnirea de două zile s-a concentrat pe istoria folosirii drogurilor și pe situația globală actuală, pe impactul comerțului cu droguri, pe metodele de prevenire, precum educația, și pe riscurile folosirii drogurilor medicinale și așa-numite de recreere. În discursul său adresat participanților, Papa a subliniat că nu există o „cauză unică” ce duce la folosirea drogurilor, ci că există numeroși factori, adesea implicând absența familiei, presiunea socială, propaganda făcută de traficanți și dorința de noi experiențe.

„Fiecare dependent de droguri poartă cu sine o istorie personală diferită, care trebuie să fie ascultată, înțeleasă, iubită, și pe cât posibil, vindecată și purificată. Nu putem cădea în nedreptatea de a-l cataloga pe dependentul de droguri ca și cum ar fi un obiect sau un mecanism stricat; fiecare persoană trebuie să fie valorizată și apreciată în demnitatea sa pentru a putea fi vindecată. […] Și nu uimește că există atâția oameni care cad în dependența de droguri, pentru că lumea de astăzi ne oferă un amplu evantai de posibilități pentru a ajunge la o fericire efemeră, care la sfârșit devine otravă, care corodează, corupe și ucide. Persoana încet-încet se distruge și împreună cu ea distruge pe toți cei care o înconjoară. Dorința inițială de fugă, în căutarea unei fericiri momentane, se transformă în devastarea persoanei în integritatea sa, cu repercusiuni asupra tuturor păturilor sociale.”

Papa a continuat: „Pentru a frâna cererea consumului de droguri trebuie făcute mari eforturi și puse în aplicare programe sociale, orientate spre sănătate, spre sprijinul familial și mai ales spre educație, pe care o consider fundamentală. Formarea umană integrală este o prioritate; ea dă persoanelor posibilitatea de a avea instrumente de discernământ, cu care pot să se rebuteze diferitele oferte și să fie ajutați ceilalți. Această formare este îndreptată îndeosebi spre cei mai vulnerabili din societate, cum ar fi copiii și tinerii, dar este bine de extins și la familii și la cei care îndură vreo formă de marginalizare.” A subliniat apoi că, pe lângă munca de prevenire, trebuie să se acționeze și pentru „reabilitarea deplină și sigură a victimelor drogurilor în societate, pentru a le reda bucuria și pentru ca să recupereze demnitatea pe care au pierdut-o într-o zi. Până când acest lucru nu este garantat, și din partea statului și a legislației sale, recuperarea va fi dificilă și victimele vor putea fi re-victimizate.”

La finalul discursului său, Pontiful i-a încurajat pe cei prezenți să continue în activitatea lor și să concretizeze „inițiativele fericite pe care le-ați demarat în slujba celor care suferă mai mult pe acest câmp de bătălie”. A admis că „lupta este dificilă”, subliniind riscurile la care se supun cei implicați în așa ceva, după exemplul unui judecător din Argentina, despre care a povestit cum a primit de la mafia un mesaj prin care i s-a arătat că familia îi este urmărită. „Dar apărăm familia umană, apărăm tinerii, copiii. Așa cum se spune la țară: ‚apărând puii, apăr viitorul’. Nu este o chestiune de disciplină momentană, este o chestiune care se proiectează înainte.”

Legături

Imagini

Exprimaţi-vă opinia