Papa Francisc, la rugăciunea ”Angelus” duminică, 27 noiembrie 2016, prima din timpul liturgic al Adventului. – AP


RV 27 nov 2016. Cu o amplă meditație despre evanghelia duminicii, prima din timpul liturgic al Adventului, și cu îndemnul de a lărgi orizonturile inimii dincolo de interesele materiale, papa Francisc a recitat la amiază rugăciunea ”Angelus” împreună cu mii de romani și pelerini care au venit în Piața Sfântul Petru, încurajați și de soarele cald după zilele de ploaie din cursul săptămânii. La finalul rugăciunii, Sfântul Părinte a făcut un apel la solidaritate cu populațiile din America Centrală, afectate de uragan și de cutremur, precum și cu locuitorii din nordul Italiei, unde au avut loc vaste inundații, cu pierderi de vieți omenești și importante daune materiale.

Referindu-se la Evanghelia duminicii (cf. Mt 24,37-44), prin care începe timpul Adventului și noul an liturgic în calendarul roman sau latin, papa Francisc a remarcat că pagina biblică vorbește despre o temă semnificativă a Adventului: vizita Domnului făcută omenirii. După prima vizită, nașterea lui Isus la Betleem, și cea de-a doua, care are loc în timpurile de față, nu trebuie să uităm că există și a treia vizită, ultima, pe care o mărturisim în Crez. Cuvântul lui Dumnezeu evidențiază contrastul dintre desfășurarea normală a lucrurilor, cu rutina de fiecare zi, și venirea neașteptată a Domnului.
Papa Francisc: ”Evanghelia, cu siguranță, nu vrea să ne înspăimânte, ci să ne facă să deschidem orizontul nostru spre o dimensiunea ulterioară, una mai mare, care pe de o parte relativizează lucrurile de fiecare zi dar, în același timp, le face mai prețioase, decisive. Relația cu Dumnezeu-care-vine-să-ne-viziteze dă fiecărui gest, fiecărui lucru o lumină diferită, o pondere, o valoare simbolică”.

”Din această perspectivă”, a continuat pontiful, ”decurge îndemnul la sobrietate, la a nu fi stăpâniți de lucrurile acestei lumi, de realitățile materiale, ci mai degrabă la a le stăpâni. Dacă, dimpotrivă, ne lăsăm condiționați și dominați de acestea, nu putem percepe că există ceva foarte important: întâlnirea noastră de pe urmă cu Domnul”. Este ”un îndemn la veghere pentru că, neștiind când va veni, trebuie să fim mereu gata de plecare”.
Papa Francisc: ”În acest timp al Adventului, suntem chemați să lărgim orizontul inimii noastre, să ne lăsăm surprinși de viața care se prezintă zi de zi cu noutățile ei. Pentru a face acest lucru, e necesar să învățăm să nu depindem de siguranțele noastre, de schemele noastre consolidate, pentru că Domnul vine în ceasul în care nu ne închipuim. Vine să ne introducă într-o dimensiune mai frumoasă și mai mare”.

”Sfânta Maria, Fecioara Adventului”, a încheiat papa Francisc, ”să ne ajute să nu ne considerăm proprietari asupra vieții noastre, să nu opunem rezistență când Domnul vine să o schimbe, ci să fim gata să ne lăsăm vizitați de El, oaspete așteptat și plăcut, chiar dacă răvășește planurile noastre”.

Primiți la final Binecuvântarea Apostolică a papei Francisc, invocată duminică la rugăciunea ”Angelus”, prima din noul an liturgic și din timpul Adventului.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia