Sâmbătă, 19 noiembrie 2016, papa Francisc a creat 17 noi cardinali din 11 țări. – REUTERS

RV 19 nov 2016. Sfântul Părinte a prezidat sâmbătă, la ora 11.00, în bazilica San Pietro, consistoriul public pentru crearea a 17 noi cardinali din 11 țări de pe cinci continente. ”Iubiți, faceți binele, binecuvântați și rugați-vă”, este mandatul încredințat de papa Francisc noilor cardinali.

Consistoriul a avut loc cu o zi înainte de închiderea Porții Sfinte a bazilicii San Pietro, din cadrul Sfintei Liturghii pe care papa Francisc o prezidează duminică la ora Romei 10.00 cu ocazia încheierii Anului sfânt al milostivirii. Ritul sacru poate fi urmărit în direct de pagina noastră de internet, făcând click pe bannerul ”Transmisiune video”.

La predica din cadrul consistoriului Sfântul Părinte a îndemnat noii cardinali să evite ”virusul polarizării și al dușmăniei”, de care nici Biserica nu este imună. Totodată, pontiful a încurajat prelații să meargă în întâmpinarea poporului lui Dumnezeu ca martori ai iertării și reconcilierii.
… hos venerabiles fratres creamus…
”Îi creăm cardinali ai Sfintei Romane Biserici pe acești frați venerabili”. Este un moment deosebit pentru viața Bisericii: 17 păstori de suflete din 11 țări au devenit cardinali, adică ”membri ai clerului Romei”, pentru a coopera mai intens la slujirea apostolică a pontifului roman. Unele țări au pentru prima dată un cardinal, lărgind dimensiunea catolică, universală a Bisericii, până la insule îndepărtate, și nu doar din punct de vedere geografic. Noii cardinali sunt Mons. Mario Zenari (Italia), care rămâne nunțiu apostolic în iubita și martirizata Sirie, Mons. Dieudonné Nzapalainga, C.S.Sp., arhiepiscop de Bangui, în R. Centrafricană, Mons. Carlos Osoro Sierra, arhiepiscop de Madrid (Spania), Mons. Sérgio da Rocha, arhiepiscop de Brasilia (Brazilia), Mons. Blase J. Cupich, arhiepiscop de Chicago (SUA), Mons. Patrick D’Rozario, C.S.C., arhiepiscop de Dhaka (Bangladesh), Mons. Baltazar Enrique Porras Cardozo, arhiepiscop de Merida (Venezuela), Mons. Jozef De Kesel, arhiepiscop de Malines-Bruxelles (Belgia), Mons. Maurice Piat, arhiepiscop de Port-Louis (Insula Mauritius), Mons. Kevin Joseph Farrel (SUA), prefectul Departamentului pentru Laici, familie și viață, Mons. Carlos Aguiar Retes, arhiepiscop de Tlalnepantla (Mexic), Mons. John Ribat, M.S.C., arhiepiscop de Port Moresby (Papua Noua Guinee), Mons. Joseph William Tobin, C.SS.R., arhiepiscop de Indianapolis (SUA).

La Colegiul cardinalilor papa Francisc a adăugat în același consistoriu alți patru prelați – doi arhiepiscopi, un episcop și un preot – care au dat o clară mărturie creștină: Mons. Anthony Soter Fernandez, arhiepiscop emerit de Kuala Lumpur (Malaysia, n. 1932), Mons. Renato Corti, arhiepiscop emerit de Novara (Italia, n. 1936), Mons. Sebastian Koto Khoarai, O.M.I., episcop emerit de Mohale’s Hoek (Lesotho, n. 1929), și părintele Ernest Simoni, preot al arhidiecezei de Shkodrë-Pult (Albania, n. 1928).

La predica ceremoniei, papa Francisc a amintit noilor cardinali că Isus, după ce i-a ales pe cei doisprezece apostoli, nu i-a ținut lângă el pe munte, dar i-a condus în câmpie, „în inima mulțimii”, și le-a cerut să fie ”milostivi ca Tatăl”. Preluând cuvintele Evangheliei (Lc 6, 27-36), Sfântul Părinte a evidențiat cele patru îndemnuri pe care Domnul le adresează celor aleși pentru a le modela profilul noii vocații: ”iubiți-i pe dușmanii voștri, faceți bine celor care vă urăsc, binecuvântați-i pe cei care vă blestemă, rugați-vă pentru cei care vă defăimează” (vv. 27-28).
Papa Francisc: «Acestea nu sunt acțiuni care vin în mod spontan față de cel care stă în fața noastră ca un adversar, ca un dușman. În fața lor, atitudinea noastră inițială și instinctivă este aceea de a-i descalifica, a-i discredita, a-i blestema. În multe cazuri, căutăm să-i demonizăm, cu scopul de a avea o sfântă justificare pentru a-i îndepărta din jurul nostru».

Pentru Isus, a reluat Pontiful, ”dușmanul este unul pe care trebuie să-l iubesc”. ”În inima lui Dumnezeu nu există dușmani, Dumnezeu are numai fii”.

Ne aflăm într-o epocă, a remarcat Sfântul Părinte, caracterizată de ”mari problematici și întrebări la nivel global”, o epocă în care se întorc zidurile și polarizările:
Papa Francisc: «Vedem, de exemplu, cum foarte ușor cel care stă lângă noi nu doar că dobândește statutul de necunoscut sau de imigrant sau de refugiat, dar devine o amenințare, dobândește statutul de dușman. Dușman pentru că vine dintr-o țară îndepărtată sau pentru că are alte obiceiuri. Dușman pentru culoarea pielii, pentru limba sau condiția sa socială, dușman pentru că gândește altfel sau pentru că are altă credință. Dușman pentru… Și fără să ne dăm seama, această logică se instalează în modul nostru de a trăi, de a acționa și de a proceda. Prin urmare, totul și toți încep să aibă gustul dușmăniei».

Într-adevăr, a continuat pontiful, ”aceste situații de precaritate și suferință sunt semănate prin intermediul acestei creșteri a dușmăniei dintre popoare, dintre noi. Da, dintre noi, în comunitățile noastre, între preoții noștri, în reuniunile noastre. Virusul polarizării și al dușmăniei impregnează modul nostru de a gândi, a simți și a acționa. Nu suntem imuni de acest fapt și trebuie să fim atenți pentru ca această atitudine să nu ocupe inima noastră, pentru că ar merge împotriva bogăției și universalității Bisericii, pe care o putem atinge cu mâna în acest Colegiu al cardinalilor”.
Papa Francisc: «Dragă frate neo-cardinal, calea către cer începe la câmpie, în cotidianitatea vieții care se frânge și se dăruiește, a unei vieți cheltuite și dăruite. În darul zilnic și tăcut a ceea ce suntem. Piscul nostru este această calitate a iubirii. Țelul nostru și aspirația este să căutăm în câmpia vieții, împreună cu Poporul lui Dumnezeu, să ne transformăm în persoane capabile de iertare și reconciliere».

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia