11.11.2016, Roma (Catholica) – Papa Francisc a încheiat seria „Vinerilor Milostivirii”, din Jubileul Milostivirii, cu o vizită în această după-masă la șapte tineri ce au părăsit preoția, ca semn de apropiere și de afecțiune după decizia dificilă pentru au luat-o. Pontiful a părăsit reședința din Vatican la 3:30PM, mergând în cartierul Ponte di Nona, la periferia de est a Romei, unde s-a întâlnit cu șapte familii formate din tineri bărbați ce au părăsit în ultimii ani preoția.

Conform unui comunicat dat astăzi, Sfântul Părinte a dorit „să ofere un semn de apropiere și de afecțiune față de acești tineri care au luat decizia nu prea des împărtășită de frații lor preoți și de familii”. După câțiva ani în care și-au desfășurat slujirea pastorală în parohii, în cele din urmă „singurătatea, neînțelegerea și oboseala datorate marilor eforturi de responsabilitate pastorală au dus în criză decizia lor inițială spre preoție”. Căzuți pradă sentimentelor de nesiguranță și de îndoială, care i-au făcut să se întrebe dacă nu cumva au ales greșit prin decizia lor de a intra în preoție, acești tineri în cele din urmă au lăsat preoția în spate și și-au întemeiat familii.

Din cei șapte tineri, patru au fost din Dieceza de Roma; alții din Sicilia, din Madrid, respectiv America Latină. Conform Vaticanului, când Papa a intrat în apartament, a fost întâmpinat cu „mare entuziasm”, atât de copii, care s-au strâns lângă el să îl îmbrățișeze, cât și de părinți. Tinerii au simțit „apropierea și afecțiunea prezenței” Papei. Acesta a ascultat istoriile fiecăruia, fiind atent în special la evoluția procesului de „laicizare”, prin care preoților li se iau facultățile de administrare a Sacramentelor. „I-a asigurat pe toți cu privire la prietenia sa și cu privire la interesul său personal”, se mai spune în comunicat. Vizitându-i, Papa a dorit „să ofere un semn de milostivire celor care trăiesc într-o situație dificilă spirituală și materială, subliniind nevoia ca nimeni să nu se simtă lipsit de iubirea și de solidaritatea păstorilor”.

Pontiful a început vizitele sale lunare pentru Jubileul Milostivirii în ianuarie, când a fost la un azil pentru bătrâni și bolnavi; după o lună s-a dus la un centru pentru cei ce se recuperează din adicții. În martie a fost la centrul CARA de primire a refugiaților, spălând picioarele a 12 rezidenți. Migranții au fost vizați și în aprilie, când inițiativa de milostivire l-a dus în afara Romei, chiar în Grecia, pe insula Lesbos. În mai a vizitat comunitatea Chicco, pentru persoane cu dizabilități mentale grave. În iunie atenția sa s-a îndreptat spre două comunități de preoți, una cu preoți suferind în stare gravă, iar alta pentru bătrâni.

În august Pontiful s-a aflat în Polonia, pentru Ziua Mondială a Tineretului: s-a rugat în tăcere la lagărul de la Auschwitz-Birkenau și a vizitat copiii bolnavi de la un spital de pediatrie din Cracovia. Tot în aceeași lună a vizitat o comunitate de femei eliberate din prostituție. În luna septembrie imaginile cu el la unitatea neonatală de la spitalul San Giovanni din Roma au topit inimile oamenilor din toată lumea. Înainte a fost la un ospiciu pentru bolnavi în stare terminală. În fine, luna trecută „Vinerea Milostivirii” a fost petrecută cu copiii de la „Satul SOS” din Roma, o comunitate pentru copii greu încercați.

Exprimaţi-vă opinia