Papa Francisc, la audienţa cu participanţii la Jubileul celor marginalizaţi social vineri, 11 noiembrie 2016, în Aula Paul al VI-lea. – RV


 RV 11 nov 2016. La Roma au început vineri, 11 noiembrie 2016, manifestările prilejuite de jubileul persoanelor marginalizate. În penultima săptămână a Anului sfânt al milostivirii, peste patru mii de persoane fără adăpost şi însoţitorii lor au venit să facă tradiţionalul pelerinaj la Poarta Sfântă. Programul manifestărilor, organizat de asociaţia franceză „Fratello”, a început vineri în aula Paul al VI-lea cu o serie de mărturii din partea celor asistaţi şi a celor care îi ajută, alternate de cântări şi rugăciuni.
La ora 11.30, Sfântul Părinte a venit în mijlocul lor şi a ţinut liber o amplă cateheză despre slujirea celor săraci şi lipsiţi de ajutor, una din priorităţile pontificatului său. „Încă de la începutul pontificatului”, a remarcat cardinalul Philippe Barbarin, arhiepiscop de Lyon, în cuvântul de salut adresat papei Francisc, „aţi dorit o Biserică săracă pentru săraci. În primele îndemnuri apostolice, pe care le-am primit ca pe un veritabil program pastoral, aţi scris că «Cristos însuşi s-a făcut sărac, întotdeauna aproape de cei săraci» şi aţi afirmat că «întregul drum al răscumpărării noastre este marcat de cei săraci».

„Astăzi”, a continuat cardinalul francez, „cei pe care îi primiţi sunt bucuroşi să se simtă în inima Bisericii, aproape de papa săracilor. În realitate, ei nu au nevoie să fie primiţi. Ei ştiu că aici sunt acasă la ei, că în marea fraternitate a Bisericii, ei sunt «tezaurul» nostru, bogăţia noastră. Cândva, în antichitate, prefectul Romei, informat fiind că Biserica ar avea comori pe care sfântul Laurenţiu trebuia să le păzească, i-a poruncit diaconului să i le prezinte. Laurenţiu s-a întors după câteva momente cu o mulţime de săraci, orfani şi mutilaţi, spunând: «Iată, acestea sunt comorile Bisericii, Biserica nu are alte bogăţii». Deseori”, a reluat cardinalul, „îmi place să mă gândesc că atunci când Isus a spus discipolilor săi: «pe săraci îi aveţi întotdeauna cu voi» (In 12,8), nu e vorba, pentru noi, de a ne obişnui cu prezenţa lor. Am impresia că Isus ne încredinţează, mai degrabă, un mandat şi un mijloc prin care pot fi pot fi recunoscuţi discipolii săi: «Ceea ce-i caracterizează pe prietenii lui Isus, este faptul că îi au întotdeauna cu ei pe cei săraci»”. „Venind la Roma din 22 de ţări, aproape de încheierea Jubileului extraordinar al milostivirii, cerem harul de a ne apropia tot mai mult de inima lui Isus”, a mai spus cardinalul Barbarin.

La cateheza Sfântului Părinte, prezentată liber în aula Paul al VI-lea, vom reveni pe larg în emisiunea următoare.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia