Papa Francisc, la întâlnirea cu reprezentanții Mișcărilor Populare sâmbătă, 5 noiembrie 2016, în aula Paul al VI-lea. – ANSA


 7 noiembrie 2016. Sâmbătă după-amiază, papa Francisc s-a întâlnit cu participanții la Întâlnirea Mondială a Mișcărilor Populare, cu desfășurare în Aula Paul al VI-lea din Vatican.
 Organizată de Consiliul Pontifical pentru Dreptate și Pace, în colaborare cu Academia Pontificală pentru Științe Sociale și cu lideri ai unor diferite mișcări, întâlnirea s-a desfășurat la Roma, între 2 și 5 noiembrie, cu tema: “Pământ, casă și un loc de muncă pentru toți”.
În discursul adresat celor circa 5 mii de participanți, pontiful a pus accentul pe necesitatea continuării eforturilor de edificare a unei lumi care să pună din nou în centru ființa umană, și nu banii:

Quien gobierna entonces? El dinero …
“Cine guvernează, așadar? Banul. Cum guvernează? Cu biciul fricii, al inegalității, al violenței economice, sociale, culturale și militare ce generează o tot mai mare violență într-o spirală descendentă ce pare să nu se mai sfârșească.”

Pontiful a evidențiat terorismul de bază care derivă din controlul global asupra finanțelor în lume, din care se alimentează narco-terorismul, terorismul de stat și ceea ce unii numesc în mod eronat terorismul etnic și religios:

 Ningun pueblo, ninguna religiòn ees terrorista…
“Niciun popor nu este terorist, după cum nicio religie este teroristă. Este adevărat că există mici grupări fundamentaliste în orice parte. Însă, terorismul începe odată cu ‘alungarea minunii creației, bărbatul și femeia, punând banul în locul lor’ (Conferința de presă din avion, la întoarcerea din călătoria apostolică în Polonia, la 31 iulie 2016). Acest sistem este terorist.”

Biserica se răzvrătește împotriva ‘idolului ban care domnește în loc să slujească, tiranizează și terorizează umanitatea’. Este tirania teroristică și, atunci când această formă de teroare explodează în periferii, cu ‘masacre, jafuri, opresiune și injustiție’, și se manifestă ‘prin diferite forme de violență’, cetățenii sunt tentați de falsa securitate a zidurilor fizice sau sociale:

Muros que encierran a unos y destierran a otros …
“Ziduri care-i înconjoară pe unii și-i exilează pe alții. Pe de o parte, cetățeni fortificați, terorizați; pe de altă parte, cetățeni excluși și înfricoșați și mai mult.”

Pontiful a atras atenția asupra efectelor fricii care, “atunci când este alimentată și manipulată, devine o afacere profitabilă pentru negustorii de arme și de moarte”. Totodată această frică are efectul “anestezierii, a reducerii sensibilității față de suferința altora”, ducând în cele din urmă la cruzime:
Papa Francisc a îndemnat la rugăciune astfel încât Dumnezeu să inspire curaj celor înfricoșați și să le înmoaie inimile în acest an al milostivirii, indurarea fiind ‘cel mai bun antidot împotriva fricii’, ‘mai bun decât antidepresivelor și anxioliticele, fiind cu mult mai eficient decât zidurile, gratiile, sistemele de alarmă și armele, fiind în plus gratis și dar al lui Dumnezeu. Pontiful a cerut să se continue construirea de punți între popoare astfel încât să se ajungă la dărâmarea zidurilor excluziunii și exploatării, îndemnând totodată la înfruntarea terorii prin iubire.

Pontiful și-a îndreptat de asemenea gândul spre cei privați de demnitatea unui loc de muncă, încurajându-i pe cei care fac eforturi pentru integrarea șomerilor în câmpul muncii și spunându-le că, prin încercarea de a însănătoși această atrofiere a sistemului socio-economic, îl imită pe Isus.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia