Papa Francisc, la Sf. Liturghie pentru jubileul deținuților, duminică, 6 noiembrie 2016, în bazilica San Pietro. – AFP


 RV 06 nov 2016. ”Unde se află o persoană care a greșit, acolo se face și mai prezentă milostivirea Tatălui”: a spus papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată duminică, 6 noiembrie 2016, în bazilica San Pietro, cu ocazia jubileului deținuților în Anul Sfânt al Milostivirii.
 Au luat parte peste patru mii de persoane, din care aproximativ o mie de deținuți, provenind din douăsprezece țări.
Papa Francisc: ”Dragi deținuți, este ziua Jubileului vostru! Fie ca astăzi, înaintea Domnului, speranța voastră să se aprindă. Jubileul, prin însăși natura sa, aduce cu sine vestea eliberării. (…) Nu există loc din inima noastră în care să nu poată să ajungă iubirea lui Dumnezeu. Unde este o persoană care a greșit, acolo se face și mai prezentă milostivirea Tatălui pentru a trezi căință, iertare, reconciliere și pace”.

Sfântul Părinte a vorbit de ”încălcarea legii” care ”a meritat pedeapsa” și privarea de libertate, care a spus că reprezintă ”forma cea mai apăsătoare a pedepsei” pentru că atinge persoana în nucleul său cel mai profund. Cu toate acestea, ”speranța nu poate să se stingă. Una este ceea ce merităm pentru răul comis, alta, în schimb, este respirația speranței, care nu poate fi sufocată de nimic și de nimeni”. Dumnezeu este, în realitate, Cel care speră: milostivirea lui nu-i dă răgaz. ”Nu există răgaz, nici odihnă pentru Dumnezeu, până când nu a găsit oița care s-a pierdut”.
Papa Francisc: ”Dacă, așadar, Dumnezeu speră, atunci speranța nu poate fi răpită nimănui, pentru că este forța prin care unul merge înainte; este tensiunea spre viitor pentru a-și schimba viața; este imboldul spre ziua de mâine, pentru ca iubirea cu care, în pofida tuturor, suntem iubiți, să se poată transforma într-un drum nou”.

”Acolo unde la violență se răspunde cu iertare”, a mai spus papa Francisc la predică, ”acolo și inima celui care a greșit poate fi biruită de iubirea care învinge orice formă de rău. În acest fel, din rândul victimelor și din rândul celor vinovați, Dumnezeu trezește adevărați mărturisitori și operatori ai milostivirii”.

La rugăciunea ”Angelus”, recitată după Sfânta Liturghie de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic, papa Francisc a cerut autorităților un gest de clemență față de deținuți în Anul Sfânt al Milostivirii. Justiția penală, a remarcat Sfântul Părinte, nu poate să aibă doar o dimensiune punitivă.
Papa Francisc: ”Doresc să afirm din nou importanța de a reflecta la necesitatea unei justiții penale care să nu fie exclusiv punitivă, ci deschisă speranței și perspectivei de a-l reintegra pe cel vinovat în societate. De asemenea, supun considerației autorităților civile competente din orice țară posibilitatea de a face, în acest An Sfânt al Milostivirii, un gest de clemență față de acei deținuți care vor fi considerați apți să beneficieze de această măsură”.

Primiți la final Binecuvântarea Apostolică a papei Francisc de la rugăciunea ”Angelus”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia