2 noiembrie 2016: Papa Francisc celebrează Sfânta Liturghie de pomenirea a credincioșilor răposați, la cimitirul Prima Porta, din Roma – EPA


 3 noiembrie 2016.  În ziua pomenirii tuturor credincioșilor răposați (joi, 2 noiembrie), în cursul după-amiezii, papa Francisc a mers la cimitirul Prima Porta, din Roma. Pontiful a prezidat Sfânta Liturghie de pomenire a credincioșilor răposați, celebrată în piața din fața osuarului, alături de cardinalul vicar Agostino Vallini, de monseniorii Filippo Iannone și Guerino di Tora și de parohul bisericii “Sfinții Urban și Laurențiu”, din cartierul Prima Porta, preotul Zbigniew Golebiewski. La revenirea în Vatican, papa Francisc s-a recules la mormintele pontifilor, din Grotele Vaticane.
Pomenirea credincioșilor răposați are o semnificație dublă, a explicat Sfântul Părinte în cadrul omiliei Sfintei Liturghii. “Un cimitir” – a spus – “este trist, ne amintește de cei dragi nouă care au plecat din această lume și ne amintește totodată viitorul, moartea. Și, în această atmosferă de tristețe, ducem flori, ca semn de speranță.”
Papa Francisc: “Este tristețea care se amestecă cu speranța, acesta fiind sentimentul pe care-l avem cu toții azi, la această celebrare. Amintirea celor dragi nouă, lângă mormintele lor, și speranța. Totodată, simțim că această speranță ne ajută, căci și noi trebuie să urmăm acest parcurs. Cu toții vom face acest drum. Unii mai devreme, alții mai târziu, însă cu toții. Cu durere, cu mai multă sau cu mai puțină durere, dar cu toții. Însă cu floarea speranței, cu acel fir tare care ne ține legați de lumea de dincolo.

“Cel care a făcut mai întâi acest parcurs a fost Isus care, “prin crucea sa, ne-a deschis poarta speranței” Învierii, a explicat pontiful.
Papa Francisc: “Să ne întoarcem azi acasă cu această dublă memorie: memoria trecutului, a celor dragi nouă care au plecat din această lume și cu memoria viitorului, a drumului pe care-l vom parcurge. Cu certitudine, cu siguranță, cu acea  încredere dată de cuvintele lui Isus: ‘Eu îl voi învia în ziua de apoi’ (In 6, 43,44).”

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia