Angelus, cu papa Francisc, duminică, 30 octombrie 2016 – ANSA


 RV 30 oct 2016. ”Dumnezeu nu se lasă blocat de păcatul nostru, dar îl învinge prin iubire și ne face să simțim nostalgia binelui”: a spus papa Francisc la rugăciunea Angelus recitată împreună cu credincioșii din Piața Sfântul Petru duminică, 30 octombrie 2016. La saluturile finale, pontiful și-a exprimat apropierea față de locuitorii din centrul Italiei, unde duminică dimineață a avut loc un nou și puternic cutremur, a menționat beatificarea, sâmbătă, la Madrid, a patru călugări benedictini, și a cerut sprijinul rugăciunilor pentru călătoria sa apostolică în Suedia, pe 31 octombrie și 1 noiembrie, legată de un important eveniment ecumenic.
Referindu-se la evanghelia duminicii, după ritul roman sau latin, despre convertirea lui Zaheu (Lc 19, 1-10), papa Francisc a remarcat că acesta, fiind șeful ”vameșilor” din Ierihon, era într-o condiție de păcătos public și prin urmare nu îi era îngăduit să se apropie de Isus. Urcându-se într-un copac de pe marginea drumului ca să-l vadă trecând, Zaheu își dă seama că Isus este cel care îl vede și îi spune să coboare pentru că trebuie să se oprească în casa lui. În planul mântuirii pe care Isus trebuie să-l ducă la îndeplinire, este loc și pentru mântuirea lui Zaheu, ”om necinstit și disprețuit de toți”.
Papa Francisc: ”Isus, călăuzit de milostivire, îl căuta tocmai pe el. Când intră în casa lui Zaheu, spune: «Astăzi s-a făcut mântuirea acestei case, întrucât și el este fiul lui Abraham. Pentru că Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască ceea ce era pierdut» (vv. 9-10). Privirea lui Isus merge dincolo de păcate și prejudecăți. Este important și trebuie să învățăm acest lucru. Privirea lui Isus merge dincolo de păcate și prejudecăți. Vede persoana cu ochii lui Dumnezeu, care nu se oprește la răul trecut, dar întrezărește binele viitor. Isus nu se resemnează în fața închiderilor, dar deschide întotdeauna noi spații de viață. Nu se oprește la aparențe, dar se uită la inimă”.

Uneori, a continuat papa Francisc, noi încercăm să-l corectăm sau să-l convertim pe un păcătos dojenindu-l, reproșându-i greșelile și comportamentul său injust. Atitudinea lui Isus față de Zaheu ne arată o altă cale: să-i arătăm celui care greșește valoarea lui, acea valoare pe care Dumnezeu continuă să o vadă în ciuda tuturor greșelilor lui. Acest mod de a proceda poate trezi o surpriză pozitivă, care înmoaie inima și determină persoana să scoată la iveală ceea ce are mai bun. Persoanele pot crește și se pot schimba dacă li se acordă încredere.
Papa Francisc: ”La fel se comportă Dumnezeu față de noi. Nu este blocat de păcatul nostru, dar îl depășește prin iubire și ne face să simțim nostalgia binelui. Toți am simțit această nostalgie a binelui după o greșeală. Așa face Dumnezeu, Tatăl nostru, așa face Isus. Nu există persoană care să nu aibă ceva bun. La acest lucru se uită Dumnezeu, pentru a o scoate din rău”.

Fecioara Maria, a încheiat Sfântul Părinte, ”să ne ajute să vedem binele care se află în persoanele pe care le întâlnim zi de zi, pentru ca toți să fim încurajați să facem să iasă la vedere imaginea lui Dumnezeu întipărită în inima lor. În acest fel ne putem bucura de surprizele milostivirii lui Dumnezeu”.

Așa cum s-a spus, după rugăciunea ”Angelus”, papa Francisc și-a exprimat apropierea și rugăciunea față de locuitorii din centrul Italiei, unde un nou cutremur a avut loc duminică dimineață. A fost cel mai puternic seism din ultimii ani, cu 6,5 grade Richter, dar din fericire nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești, locuitorii așezărilor afectate fiind în mare parte evacuați. În schimb, în orașul Norcia, epicentrul seismului, s-au prăbușit două importante lăcașuri de cult: bazilica abației Sfântul Benedict, patronul Europei, și catedrala diecezană, Santa Maria Argentea.
Papa Francisc: ”Îmi exprim apropierea față de locuitorii din centrul Italiei afectați de cutremur. Un nou seism puternic a avut loc în această dimineață. Mă rog pentru cei răniți și pentru familiile care au suferit pagube însemnate, precum și pentru personalul care oferă ajutor și asistență. Domnul cel înviat să-i întărească și Fecioara Maria să-i ocrotească!”.

Pontiful a menționat, de asemenea, beatificarea, sâmbătă, la Madrid, a patru călugări benedictini, martiri pentru credință în timpul războiului civil din Spania secolului trecut.

În fine, după ce sâmbătă seară a mers să se roage în bazilica Santa Maria Maggiore din Roma în vederea iminentei călătorii apostolice în Suedia, papa Francisc a cerut credincioșilor să-l însoțească cu rugăciunea lor în cele două zile, 31 octombrie și 1 noiembrie, pe care le va trăi în țara scandinavă sub semnul ecumenismului:
Papa Francisc: ”În zilele următoare voi efectua o călătorie apostolică în Suedia, cu ocazia comemorării Reformei, în care catolicii și luteranii vor fi împreună în aducere aminte și în rugăciune. Vă cer tuturor să vă rugați pentru ca această călătorie să fie o nouă etapă pe drumul de fraternitate spre comuniunea deplină”.

Primiți la încheiere și Binecuvântarea apostolică a Sfântului Părinte.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia