„Piatra unghiulară a Bisericii este Domnul în fața Tatălui, care mijlocește pentru noi, care se roagă pentru noi” – OSS_ROM

RV 28 Oct 2016 Fundamentul vieții noastre de creștini este că Isus se roagă pentru noi. Acestea au fost cuvintele papei Francisc la predica Sfintei Liturghii, celebrată vineri, 27 octombrie 2016, în capela casei Sfânta Marta din Vatican. Episcopul Romei a remarcat că fiecare alegere a lui Isus, fiecare gest al său, chiar și finalul vieții sale pământești pe cruce, este marcat de rugăciune. Pentru acest lucru, pontiful i-a îndemnat pe creștini să se încreadă în rugăciunea Domnului.

Comentând lecturile zilei (Ef 2,19-22; Ps 18; Lc 6,12-19), Sfântul Părinte a observat că Isus îi alege pe discipoli după ce se roagă. Papa s-a oprit asupra Evangheliei pentru a pune accentul pe fundamentul vieții noastre creștine. „Piatra din capul unghiului”, a subliniat urmașul lui Petru, „este Isus însuși”. „Fără Isus, nu este Biserică”, însă, a remarcat pontiful, fragmentul din Evanghelia după sfântul Luca are un lucru particular ce trebuie să ne facă să reflectăm:

Papa Francisc: „’Isus s-a dus pe munte să se roage şi a petrecut noaptea în rugăciune către Dumnezeu’. Și apoi vin toate celelalte: lumea, alegerea discipolilor, vindecările, izgonirea diavolilor… Piatra unghiulară este Isus, da: dar Isus care se roagă. Isus se roagă. S-a rugat și continuă să se roage pentru Biserică. Piatra unghiulară a Bisericii este Domnul în fața Tatălui, care mijlocește pentru noi, care se roagă pentru noi. Noi ne rugăm lui, dar fundamentul este El care se roagă pentru noi”.

Sfântul Părinte a spus că „Isus s-a rugat mereu pentru ai săi”, chiar și la Ultima Cină. Domnul, „înainte de a face un miracol, se roagă”. Papa a dat exemplu învierea lui Lazăr, în care Isus se roagă Tatălui.

Papa Francisc: „Pe Muntele Măslinilor, Isus se roagă; pe Cruce, încheie rugându-se: viața sa se încheie în rugăciune. Aceasta este siguranța noastră, acesta este fundamentul nostru, aceasta este piatra noastră unghiulară: Isus care se roagă pentru noi! Isus care se roagă pentru mine! Fiecare dintre noi poate spune asta: sunt sigur, sunt sigură că Isus se roagă pentru mine; este în fața Tatălui și mă nominalizează. Aceasta este piatra unghiulară a Bisericii: Isus în rugăciune”.

Suveranul Pontif i-a îndemnat pe cei prezenți să mediteze la episodul de dinainte de Patima lui Isus, când Domnul i se adresează lui Petru cu acel avertisment: „Simone… Satana a cerut ca să vă cearnă ca pe grâu; eu însă m-am rugat pentru tine, ca să nu piară credința ta”.

Papa Francisc: „Și ceea ce îi spune lui Petru, o spune ție, și ție, și ție, și mie, și tuturor: ‘Eu m-am rugat pentru tine, mă rog pentru tine, acum mă rog pentru tine’. Și când vine pe altar, El vine să mijlocească, să se roage pentru noi. La fel ca pe cruce. Și aceasta ne dă o mare siguranță. Eu aparțin acestei comunități, unită pentru că îl are ca și piatră unghiulară pe Isus, însă pe Isus care se roagă pentru mine, care se roagă pentru noi. Ne va face bine să ne gândim astăzi la Biserică; să reflectăm asupra misterului Bisericii. Toți suntem precum o construcție, dar fundamentul este Isus, este Isus care se roagă pentru noi. Este Isus care se roagă pentru mine”.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia