„Și l-a creat Dumnezeu pe om după chipul său. După chipul lui Dumnezeu l-a creat; bărbat și femeie i-a creat” (Gen. 1,27) – ANSA

RV 21 Oct 2016 Numeroase reacții în spațiul public la demersul Coaliției pentru Familie privind modificarea articolului 48 din Constituția României, referitor la definirea familiei ca legătură între bărbat și femeie. Într-un comunicat publicat pe site-ul basilica.ro, Biserica Ortodoxă Română își exprimă poziția privind acest demers care a adunat trei milioane de semnături.

Inițiativa Coaliției pentru Familie este văzută drept „un demers civic, perfect legal și validat de Curtea Constituțională a României”, care „nu poate fi considerat în niciun caz o ‘cale a fanatismului religios’, sau o dovadă de intoleranță”. Este „cel mai amplu demers civic din România, la care a participat un număr fără precedent de cetățeni, este un exercițiu democratic firesc şi necesar”.

În ceea ce privește scopul inițiativei, Biserica Ortodoxă Română spune că „propunerea de amendare a Constituției nu reprezintă ‘o solicitare ultimativă’, ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinței cetățenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societății, familia. Solicitarea are ca scop principal protejarea familiei, a părinților şi a copiilor, şi nu condamnarea altor persoane”.

„Pledarea pentru definirea mai clară a naturii familiei”, se mai citește în comunicat, „este justificată nu doar de rațiuni ale moralei creștine, ci și de realitatea dramatică a prăbușirii demografice atât în România, cât și în celelalte țări europene”.

În fine, Biserica Ortodoxă își exprimă „speranța că demersul moral și civic al Coaliției pentru Familie va fi înțeles corect de toate autoritățile statului român și că i se va da curs conform Constituției”.

Reamintim că inițiativa dorește ca alineatul 1 din articolul 48 al Constituției României, care vorbește despre căsătorie ca fiind uniunea dintre soți, să fie mai explicit și să spună că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia