Papa Francisc la audiența generală de miercuri, 26 octombrie 2016 – ANSA

26/10/2016 12:46
RV 26 Oct 2016 Faptele de milostenie demonstrează că creștinii nu sunt obosiți și leneși în așteptarea întâlnirii finale cu Dumnezeu. Acestea au fost cuvintele papei Francisc la cateheza audienței generale de miercuri, 26 octombrie 2016, cu tema „a-l primi pe cel străin și a-l îmbrăca pe cel gol”, care a continuat, astfel, reflecția asupra faptelor milei trupești. Timpul închis și stropii de ploaie nu au împiedicat miile de pelerini să umple Piața Sfântul Petru. La obișnuitele saluturi finale, Sfântul Părinte i-a încurajat pe creștinii din Orientul Mijlociu, greu încercați de război, și a amintit că ne apropiem de finalul lunii octombrie, dedicată rugăciunii Rozariului, care este „o sinteză a milostivirii divine”.

„Criza economică, schimbările climatice și conflictele armate”, a observat pontiful, determină multe persoane să imigreze. Însă acesta nu este un fenomen cu totul nou, ci face parte din istoria omenirii.

Papa Francisc: „Biblia ne oferă multe exemple de imigrări. Este suficient să ne gândim la Abraham. Chemarea lui Dumnezeu îl împinge să lase țara sa pentru a merge în alta. Așa a fost și cu poporul lui Israel, care din Egipt, unde era sclav, merge pentru patruzeci de ani prin deșert până când ajunge în țara promisă de Dumnezeu. Însăși Sfânta Familie – Maria, Iosif și micul Isus – a fost constrânsă să emigreze pentru a fugi de amenințarea lui Irod. Istoria umanității este o istorie a imigrărilor: pe orice meridian, nu este popor care să nu fi cunoscut fenomenul migrator”.

Chiar dacă de-a lungul secolelor am asistat la mari expresii de solidaritate, urmașul lui Petru a remarcat că actuala criză economică favorizează închiderea și nu ospitalitatea. Sfântul Părinte a spus că închiderea nu este o soluție, singura cale este cea a solidarității, iar „angajamentul creștinilor în acest domeniu este astăzi la fel de urgent ca în trecut”.

Papa Francisc: „Și alt lucru este a îmbrăca pe cine este gol. Ce vrea să spună asta dacă nu a restitui demnitatea celui care a pierdut-o? Sigur dând haine celui care nu are; dar să ne gândim la femeile, victime ale traficului, aruncate pe stradă; sau la alte multe feluri de a folosi corpul uman ca pe o marfă, chiar și al minorilor. Însuși lipsa unui loc de muncă, a unei case, a unui salariu just, sau a fi discriminați pentru rasă ori credință, sunt toate forme de ‘despuiere’, în fața cărora, în calitate de creștini, suntem chemați să fim atenți, vigilenți și gata să acționăm”.

Suveranul Pontif i-a îndemnat pe cei prezenți să nu se închidă în sine, întrucât aceasta este o capcană, iar în măsura în care societatea își recâștigă pacea, oamenii își recuperează demnitatea.

Papa Francisc: „Dragi frați și surori, să nu cădem în capcana de a ne închide în noi înșine, indiferenți la nevoile fraților și preocupați doar de interesele noastre. Iar în măsura în care noi ne deschidem față de ceilalți, viața devine rodnică, societățile își recâștigă pacea și persoanele își recuperează deplina lor demnitate”.

Primiți acum binecuvântarea de la finalul audienței generale de miercuri, 26 octombrie, a cărei cateheză a fost dedicată temei „A primi pe cel străin și a îmbrăca pe cel gol”, inspirată din Evanghelia după Matei (Mt 2, 13-15).

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia