Pentru ca Împărăția lui Dumnezeu să crească, Domnul ne cere tuturor docilitate. – OSS_ROM

RV 25 Oct 2016 Pentru ca Împărăția lui Dumnezeu să crească, Domnul ne cere tuturor docilitate. Acestea au fost cuvintele papei Francisc  la predica Sfintei Liturghii celebrată marți, 25 octombrie 2016, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. Pontiful Roman a subliniat faptul că atenția nu trebuie îndreptată foarte mult pe structuri și organigrame, întrucât Împărăția lui Dumnezeu nu este fixă, ci în mișcare.

Pornind de la lecturile zilei (Ef 5,21-33; Ps 127; Lc 13,18-21), Sfântul Părinte a remarcat că Legea nu este doar pentru a fi studiată, ci și pentru a fi „parcursă”, întrucât, așa cum se citește în Sfânta Scriptură, „fericiți sunt cei care umblă în Legea Domnului”.

Papa Francisc: „Ce este Împărăția lui Dumnezeu? Eh, poate Împărăția lui Dumnezeu este o structură bine alcătuită, totul în ordine, organigrame bine făcute, totul… și ceea ce nu intră acolo nu este Împărăția lui Dumnezeu. Nu! Cu Împărăția lui Dumnezeu se întâmplă același lucru care se poate întâmpla cu Legea: ‘fixismul’, rigiditatea… Legea este pentru a fi străbătută, Împărăția lui Dumnezeu este în mișcare. Nu stă pe loc. Mai mult: Împărăția lui Dumnezeu ‘se face’ în fiecare zi”.

Episcopul Romei a observat că Isus, în parabolele sale, vorbește despre „lucruri din viața cotidiană”: plămada care „nu rămâne plămadă”, pentru că la sfârșit se combină cu făina”; așadar este „în mișcare și face pâinea”. Apoi sămânța, care „nu rămâne sămânță” pentru că „moare și dă viață”. Urmașul lui Petru a spus că plămada și sămânța „sunt în mișcare pentru a face ceva”, dar pentru a face acest lucru mor. Nu este o problemă de mărime, este lucru mic sau mare. Este o problemă de mișcare, iar în mișcare se întâmplă transformarea”. Sfântul Părinte a subliniat că o persoană „care observă Legea și nu se pune în mișcare, are un comportament rigid sau fix”.

Papa Francisc: „Care este comportamentul pe care Domnul îl cere de la noi, pentru ca Împărăția lui Dumnezeu să crească și să fie pâine și locuință pentru toți? Docilitatea. Împărăția lui Dumnezeu crește prin docilitate la puterea Duhului Sfânt. Făina renunță să fie făină și devine pâine, pentru că este docilă la puterea plămezii, și plămada se lasă frământată cu făină… făina nu are sentimente, dar întrucât se lasă frământată ne duce cu gândul că există o suferință acolo, nu? Și apoi, se lasă gătită, nu? Dar și Împărăția crește astfel, iar la final este mâncare pentru toți”.

Suveranul Pontif a subliniat că Împărăția lui Dumnezeu se face în fiecare zi, cu docilitate față de Duhul Sfânt, care este cel ce unește plămada noastră sau sămânța cu puterea și le transformă pentru a le face să crească. Iar dacă noi nu ne mișcăm devenim rigizi, iar rigiditatea ne face orfani, fără Tată.

Papa Francisc: „Cel rigid are doar stăpâni, nu un Tată. Împărăția lui Dumnezeu este precum o mamă care crește și fecundează, se dăruiește pe ea însăși pentru ca fiii să aibă mâncare și locuință, conform exemplului Domnului. Astăzi este o zi pentru a cere de la Domnul docilitatea față de Duhul Sfânt. De multe ori noi suntem docili la capriciile noastre, la gândurile noastre. ‘Dar eu fac ceea ce vreau…’. Împărăția lui Dumnezeu nu crește așa, și nici noi. Docilitatea față de Duhul Sfânt ne va face să creștem și să ne transformăm precum plămada și sămânța. Fie ca Domnul să ne dea la toți harul acestei docilități”.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia