Papa Francisc: Sfânta Liturghie de luni, 24 octombrie 2016 – OSS_ROM

 24 octombrie 2016. În spatele rigidității, există întotdeauna ceva ascuns, o viață dublă, cei rigizi nefiind liberi, ci sclavi ai legii. În schimb, Dumnezeu dăruiește libertate, blândețe, bunătate – a spus papa Francisc la omilia Sfintei Liturghii celebrată luni dimineață, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican.  Colegul nostru Sergio Centofanti a făcut o sinteză a omiliei pontifului, inspirată din Evanghelia liturgiei zilei.
 Evanghelia după sfântul Luca, 13,10-17 relatează despre Isus care învăța în sinagogă într-o zi de sâmbătă, zi în care vindecă o femeie infirmă de optsprezece ani, care era adusă de spate și nu putea deloc să se îndrepte. Vindecarea femeii în zi de sâmbătă suscită indignarea conducătorului sinagogii care se revoltă acuzându-l pe Isus de încălcare a Legii Domnului. “Nu este ușor de urmat legea Domnului, fiind necesar să cerem în rugăciune acest har”, a subliniat pontiful. Potrivit Evangheliei, Isus îi răspunde conducătorului Sinagogii, spunându-i: “Ipocriţilor! Nu-şi dezleagă fiecare dintre voi boul şi măgarul de la iesle şi-l duce la adăpat în zi de sâmbătă? Şi această fiică a lui Abraham, care era legată de Satana de optsprezece ani, nu trebuia să fie dezlegată în zi de sâmbătă?”

Papa Francisc: “În spatele rigidității există ceva ascuns în viața unei persoane. Rigiditatea nu este un dar al lui Dumnezeu. În schimb, blândețea, bunătatea, bunăvoința și iertarea sunt haruri divine. Rigiditatea, nu! În spatele rigidității există întotdeauna ceva ascuns, în multe cazuri, se ascunde trăirea unei vieți duble, dar și ceva nesănătos. Cât de mult suferă cei rigizi: când sunt sinceri și devin conștienți de acest lucru, suferă, pentru că nu reușesc să aibă libertatea de fii ai lui Dumnezeu; ei nu știu cum se urmează Legea Domnului; însă, în spate rigidității, există ceva care îi împiedice să fie buni: sau sunt perfizi, ipocriți, sau sunt bolnavi. Suferă!”

Pontiful a amintit și parabola fiului risipitor, istorisire în care fiul mai mare, care s-a comportat întotdeauna bine, se revoltă împotriva tatălui pentru că îl primește cu bucurie pe fiul mai mic, care dusese o viață desfrânată dar care se întoarce căit la casa tatălui. Acest comportament – explică pontiful – ne arată ce anume se ascunde în spatele unui anumit tip de bunătate: “trufia de a se crede drept”.

Papa Francisc: “În spatele acestui mod de a fi buni, se ascunde trufia. Fiul mai mic știa că are un tată și, în momentul cel mai întunecat din viața sa, a mers la acest tată. În schimb, fiul mai mare, a văzut în tatăl său un stăpân, fără să-l perceapă vreodată ca pe un [n.n.adevărat] tată. Era rigid și urma calea Legii cu rigiditate. Celălalt, a lăsat Legea la o parte, a mers împotriva Legii însă, la un moment dat, s-a gândit la propriul tată și s-a întors la el. Și a obținut iertarea sa. Nu este ușor de mers pe calea Legii Domnului fără a cădea în rigiditate.”

Pontiful a încheiat omilia rostind rugăciunea: “Să ne rugăm Domnului, să ne rugăm pentru frații și surorile noastre care cred că a urma calea Legii Domnului înseamnă să devină rigizi. Fie ca Domnul să-i facă să simtă că El este Tată, că el iubește milostivirea, bunătatea, blândețea și smerenia. Să ne învețe pe toți să urmăm calea Legii Domnului cu aceste atitudini”.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia