Papa Francisc23.10.2016, Vatican (Catholica) – Dialogul este un element cheie al milostivirii, a afirmat Papa Francisc sâmbătă, explicând că atunci când îi întrerupem pe ceilalți pentru a ne propulsa propriile opinii, fără a asculta cu adevărat, riscăm să ruinăm relațiile. Afirmația a fost făcută la audiența jubiliară susținută pe 22 octombrie în Piața San Pietro, în seria de audiențe speciale din contextul Jubileului Milostiviri.

„Dialogul permite persoanelor să se cunoască și să își înțeleagă unii altora exigențele”, a spus Papa. „Înainte de toate, el este un semn de mare respect, pentru că pune persoanele în atitudine de ascultare și în condiția de a primi aspectele cele mai bune ale interlocutorului. În al doilea rând, dialogul este expresie de caritate, pentru că, deși neignorând diferențele, poate ajuta să se caute și să se împărtășească binele comun. În afară de asta, dialogul ne invită să ne punem în fața celuilalt văzându-l ca pe un dar al lui Dumnezeu, care ne interpelează și ne cere să fie recunoscut.”

Pontiful a susținut că a-l întrerupe pe celălalt este o formă de agresiune. Și a continuat: „Iubiți frați și surori, a dialoga ajută persoanele să umanizeze raporturile și să depășească neînțelegerile. Este atâta nevoie de dialog în familiile noastre și cum s-ar rezolva mai ușor chestiunile dacă s-ar învăța să se asculte reciproc! Așa este în raportul dintre soț și soție și dintre părinți și copii. Cât ajutor poate să vină și din dialogul dintre învățători și elevii lor; sau dintre șefi și muncitori, pentru a descoperi exigențele cele mai bune ale muncii.”

Circa 100.000 de persoane au participat la audiența jubiliară, care a pornit de la pasajul din Ioan în care Isus se întâlnește cu o femeie samariteană lângă o fântână. „Ceea ce uimește în această întâlnire este dialogul foarte dens dintre femeie și Isus”, a spus Sfântul Părinte. „Isus cunoștea bine ceea ce era în inima samaritenei, o mare păcătoasă; cu toate acestea nu a refuzat ca ea să se poată exprima, a lăsat-o să vorbească până la sfârșit, și a intrat puțin câte puțin în misterul vieții ei. Această învățătură este valabilă și pentru noi. Prin dialog, putem face să crească semințele milostivirii lui Dumnezeu și să le facem instrument de primire și respect.”

Papa a insistat că „toate formele de dialog sunt expresie a marii exigențe de iubire a lui Dumnezeu, care merge în întâmpinarea tuturor și pune în fiecare o sămânță a bunătății sale, pentru ca să poată colabora la opera sa creatoare. Dialogul dărâmă zidurile diviziunilor și neînțelegerilor; creează punți de comunicare și nu permite ca vreunul să se izoleze, închizându-se în propria lume mică. […]Dacă eu nu îl las pe celălalt să spună tot ceea ce are în inimă și încep să urlu – astăzi se urlă mult – nu va avea un sfârșit bun acest raport dintre noi; nu va avea un sfârșit bun raportul dintre soț și soție, dintre părinți și copii. A asculta, a explica, blând, a nu lătra la celălalt, a nu urla, ci a avea o inimă deschisă.”

Exprimaţi-vă opinia