pr. Arturo Sosa22.10.2016, Roma (Catholica) – Noul Superior General al Iezuiților afirmă că este gata să răspundă la noua sa numire cu bucurie. Pr. Arturo Sosa a făcut afirmația la conferința de presă desfășurată la sediul roman al iezuiților, marți dimineața, pentru a discuta despre alegerea sa săptămâna trecută de către iezuiți din lumea întreagă reuniți la Roma pentru a 36-a Adunare Generală. Numărul reflectă câte astfel de adunări au avut loc de când Sf. Ignațiu de Loyola fonda Societatea lui Isus acum o jumătate de mileniu. Cu cel puțin 17.000 de preoți și frați în lumea întreagă, iezuiții sunt cel mai numeros ordin religios din Biserica Catolică, jucând un rol important în Biserică și în societate, în special în educație.

Adresându-se presei, pr. Sosa a fost foarte prietenos și smerit, răspunzând diferitelor întrebări despre alegerea sa, despre planurile și opiniile sale. Preotul venezuelean de 68 de ani a recunoscut că toți jurnaliștii s-au întrebat cum s-a simțit după alegere: a spus că a fost calm, surprins și bucuros de alegerea pentru o astfel de responsabilitate. Când unul dintre jurnaliști l-a întrebat de ce crede că a fost ales, a răspuns că nu știe de ce, iar cel care vrea să afle trebuie să îi întrebe pe cei care l-au votat. Noul Superior General i-a mulțumit predecesorului său, pr. Adolfo Nicolas, care va reveni în Filipine ca misionar, urmând să slujească în funcția de director spiritual la Institutul Pastoral Est-Asiatic.

Privitor la Papa Francisc, primul Papă iezuit, pr. Sosa a subliniat că l-a întâlnit în 1983, la a 33-a Adunare Generală. Au ajuns să se cunoască mai bine și datorită altor evenimente: pe când era Arhiepiscop în Argentina, dar și apoi, după sosirea la Roma. A subliniat că între ei există astfel o relație lungă și bună, fiind ușor să comunice. Primul Superior General ne-european a fost întrebat ce l-a atras înspre Ordinul Iezuit. „Pot să vă dau un răspuns simplu: totul. Ceea ce de la început mi-a atras către ei a fost faptul că au o putere apostolică în multe zone. Iezuiții au această bogăție minunată: o spiritualitate care te pune în contact cu Isus și cu situațiile concrete din toată lumea.”

Răspunzând despre planurile sale pentru Societatea lui Isus în anii ce vor veni, noul lider iezuit a afirmat că unele dintre principalele priorități includ lupta împotriva sărăciei, ajutorarea migranților și refugiaților și dialogul interreligios. Pr. Sosa a fost întrebat și despre cum vede criza politică din Venezuela. Deplângând faptul că guvernul, aflat sub președintele venezuelan născut în Columbia, Nicolas Maduro, și opoziția au eșuat în tentativa de dialog efectiv, iezuitul a subliniat că țara sa natală este „în gravă suferință”, în special datorită scăderii veniturilor din petrol și lipsa de acord politic. În fine, întrebat ce spune de titulatura specifică de „Papă negru” dată Superiorilor Generali iezuiți a răspuns: „Nu îmi place”.

 

Exprimaţi-vă opinia