Umilință, bunătate, mărinimie: punctele cheie pentru construirea unității Bisericii. – OSS_ROM

21/10/2016 12:54
RV 21 Oct 2016 Umilință, bunătate, mărinimie. Acestea au fost punctele cheie pentru construirea unității Bisericii, indicate de papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată vineri, 21 octombrie 2016, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. Sfântul Părinte i-a îndemnat încă o dată pe creștini să evite geloziile, invidiile și luptele.

Episcopul Romei și-a început predica pornind de la salutul „Pace vouă”, subliniind că acesta „creează o legătură”, o legătură de pace. Pontiful a spus că acest salut „ne unește pentru a face unitatea spiritului”. Dacă nu este pace, a observat urmașul lui Petru, „dacă nu suntem capabili să ne salutăm în sensul cel mai amplu al cuvântului, a avea inima deschisă cu spirit de pace, niciodată nu va fi unitate”.

Papa Francisc: „Duhul răului seamănă războaie, mereu. Gelozii, invidii, lupte, bârfe… sunt lucruri care distrug pacea și prin urmare nu poate fi unitate. Și cum este comportamentul unui creștin pentru unitate, pentru găsirea acestei unități. Sfântul Paul spune clar: ‘ umblaţi în mod vrednic de chemarea pe care aţi primit-o: cu toată umilinţa şi blândeţea, cu îndelungă răbdare’. Aceste trei comportamente. Umilință: nu se poate face pace fără umilință. Unde este mândrie, este mereu război, mereu dorință de a-l învinge pe celălalt, de a se crede superior. Fără umilință nu este pace și fără pace nu este unitate”.

Pontiful Roman a remarcat cu amărăciune că „am uitat capacitatea de a vorbi cu bunătate, iar modul nostru de a vorbi este răstit. Ori a vorbi despre alții nu este bunătate. În schimb, bunătatea „are un nucleu care dă capacitatea de a ne suporta unii pe alții”. „Îngăduindu-vă unii pe alţii”, spune apostolul Paul. În acest sens, Sfântul Părinte a subliniat faptul că trebuie să avem răbdare „suportând defectele celorlalți, lucrurile care nu ne plac”.

Papa Francisc: „Prima: umilința; a doua: bunătatea, cu această suportare a celuilalt; și a treia: mărinimia: inimă mare, inimă largă, deschisă pentru toți, care nu condamnă, care nu se micșorează în fleacuri: ‘că a spus’, ‘că am auzit asta’: nu: inima largă, este loc pentru toți. Și aceasta face legătura păcii, acesta este modul demn de a ne comporta pentru a realiza legătura păcii care este creatoare de unitate. Creator de unitate este Duhul Sfânt, însă pacea favorizează, pregătește crearea unității”.

Papa a subliniat că „aceasta este maniera demnă a numirii misterului la care am fost chemați, misterul Bisericii”. Suveranul Pontif i-a invitat pe toți să recitească capitolul XIII al Scrisorii către Corinteni, ce ne „învață cum să facem loc Duhului, care prin comportamentul nostru să facă unitatea”.

Papa Francisc: „Misterul Bisericii este misterul Corpului lui Cristos: ‘O singură credință, un singur Botez’, ‘un singur Dumnezeu, Tată al tuturor care este deasupra a toate’, lucrează ‘prin toți și este prezent în toți’: aceasta este unitatea pe care Isus a cerut-o Tatălui pentru noi și la care noi trebuie să ajutăm a se face, această unitate, cu legătura păcii. Și legătura păcii crește cu umilință, cu bunătate, cu a ne suporta unul pe celălalt și cu mărinimie”.

(rv – A. Gisotti – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia