Papa Francisc la omilia Sfintei Liturghii celebrată în capela Casei “Sfânta Marta”, joi, 20 octombrie 2016 – OSS_ROM


 20 octombrie 2016. Pentru a-l cunoaște într-adevăr pe Isus, avem nevoie de rugăciune, de adorație euharistică, trebuind totodată să recunoaștem că suntem păcătoși. Aceasta este ideea centrală a omiliei rostită de papa Francisc în cadrul Sfintei Liturghii celebrată joi dimineață, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican.
 Inspirându-se din prima lectură a liturgiei zilei, luată din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni, capitolul 3, pontiful s-a oprit asupra modalităților de a-l cunoaște pe Cristos, de a cunoaște iubirea Mântuitorului care depășește orice capacitate de a cunoaște.
Papa Francisc: “Cristos este prezent în Evanghelie; citind Evanghelia îl cunoaștem pe Cristos. Noi toți facem acest lucru, cel puțin auzim Evanghelia când mergem la Sfânta Liturghie. Îl putem cunoaște prin studierea catehismului, care ne învață despre Cristos. Însă, catehismul nu este suficient. Pentru a fi în măsură să înțelegem măreția, amploarea și profunditatea lui Isus Cristos este necesară intrarea într-un context, mai întâi de rugăciune, cum face apostolul Paul, în genunchi, spunând: „Tată, trimite-l pe Duhul Sfânt pentru a-l cunoaște pe Isus Cristos.”

A-l întâlni pe Isus în tăcerea adorației euharistice
Pentru a-l cunoaște într-adevăr pe Cristos, a insistat Sfântul Părinte, “este necesară rugăciunea”. Însă, sfântul apostol Paul vorbește și despre adorarea acestui mister care depășește orice cunoaștere, cerându-i Tatălui acest har:

Papa Francisc: “Nu putem ajunge la cunoașterea Domnului fără obișnuința de a-l adora, de a-l adora în tăcere. Dacă nu greșesc, cred că această rugăciune de adorație este mai puțin cunoscută de noi, fiind mai puțin practicată. Este necesar să-i oferim din timpul nostru lui Isus și să stăm îndelung în adorație în fața misterului lui Isus, rămânând în tăcere în fața Domnului Isus.”

Să recunoaștem că suntem păcătoși pentru a intra în misterul lui Isus
În al treilea rând, a spus papa Francisc, pentru a-l cunoaște pe Cristos este necesar să fim conștienți de condiția noastră de păcătoși, trebuie să recunoaștem că suntem păcătoși.
“Nu putem să-l adorăm pe Isus fără să ne acuzăm pe noi înșine. Pentru a intra în acest imens mister reprezentat de Isus Cristos nu sunt necesare multe lucruri”, a spus pontiful, insistând însă asupra celor trei mijloace de a-l cunoaște într-adevăr pe Isus: rugăciunea, adorația euharistică și obișnuința de a ne acuza pe noi înșine.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia