Papa Francisc la audiența generală de miercuri, 19 octombrie 2016 – ANSA

19/10/2016 12:45
RV 19 Oct 2016 „A da de mâncare celor flămânzi. A da de băut celor însetați”. Aceasta a fost tema catehezei de la audiența generală ținută de papa Francisc miercuri, 19 octombrie 2016, în Piața Sfântul Petru. Pontiful Roman a remarcat că una dintre consecințele așa numitei „bunăstări” este de a conduce persoanele la „a se închide în ele, făcându-le insensibile” la nevoile celorlalți.Episcopul Romei a spus că realitatea „trebuie acceptată și înfruntată așa cum este ea”, chiar dacă ne face să întâlnim situații care au nevoie de ajutor urgent. Acesta este motivul pentru care „printre faptele de milostenie, se regăsește și îndemnul privind foamea și setea”.

Papa Francisc: „În fața anumitor vești și în special a anumitor imagini, opinia publică se simte atinsă și pornește din când în când campanii de ajutorare pentru a stimula solidaritatea. Donațiile făcute sunt generoase și în acest fel se poate contribui la alinarea suferinței multora. Această formă de caritate este importantă, însă nu ne implică în mod direct. În schimb, când mergând pe stradă întâlnim o persoană nevoiașă, sau atunci când un sărac bate la poarta casei noastre, este foarte diferit, pentru că nu mai suntem în fața unei imagini, ci suntem implicați direct. Nu mai există nici o distanță între mine și el sau ea și mă simt interpelat. În aceste cazuri care este reacția mea? Îmi întorc privirea și trec mai departe? Sau mă opresc să vorbesc și mă interesez de starea sa? Văd dacă pot ajuta în vreun fel acea persoană sau încerc să mă eliberez cât mai repede? Însă poate ea cere doar necesarul: ceva de mâncare și de băut. Să ne gândim un moment: de câte ori recităm ‘Tatăl nostru’ și totuși nu suntem atenți cu adevărat la acele cuvinte: ‘Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi’”.

Suveranul Pontif a făcut referință la Psalmul 136, amintind că Dumnezeu este cel care „dă hrană oricărei făpturi”.

Papa Francisc: „În Biblie, un Psalm spune că Dumnezeu este cel care ‘dă hrană oricărei făpturi’ (136,25). Experiența foamei este dură. Aceasta o știe cine a trăit perioade de război sau de foamete. Și totuși această experiență se repetă în fiecare zi și conviețuiește alături de abundență și de risipă. Sunt actuale mereu cuvintele apostolului Iacob: ‘Ce folos, frații mei, dacă cineva spune că are credință, dar nu are fapte; oare poate credința să-l mântuiască? Dacă un frate sau o soră sunt lipsiți de îmbrăcăminte și de hrana de toate zilele și cineva dintre voi le-ar spune: «Mergeți în pace, încălziți-vă și săturați-vă», dar nu le dați cele necesare pentru trup, ce folos? La fel și credința, dacă nu are fapte, este moartă în ea însăși’ (Iac 2,14-17), pentru că nu este capabilă să facă opere, să facă fapte de caritate, să iubească. Este mereu cineva căruia îi este foame sau sete și are nevoie de mine. Nu pot delega pe nimeni altul. Acest sărac are nevoie de mine, de ajutorul meu, de cuvântul meu, de angajamentul meu. Suntem cu toții implicați în asta”.

Episcopul Romei a explicat că episodul evanghelic al înmulțirii pâinii și peștilor este foarte important pentru noi. Acest episod „ne spune că puținul pe care îl avem, dacă îl încredințăm în mâinile Domnului și îl împărtășim cu credință, devine o bogăție abundentă”.

Papa Francisc: „Papa Benedict al XVI-lea, în Enciclica ‘Caritas in veritate’, afirmă: ‘A da de mâncare celor înfometați este un imperativ etic pentru Biserica universală. Dreptul la hrană, la fel ca și cel la apă, îmbracă un rol important pentru îndeplinirea altor drepturi. Prin urmare este necesară maturarea unei conștiințe solide care să conserve alimentația și accesul la apă ca drepturi universale ale tuturor ființelor umane, fără distincții sau discriminări’. Să nu uităm cuvintele lui Isus: ‘Eu sunt pâinea vieții’ (In 6,35) și ‘Dacă îi este cuiva sete să vină la mine’ (In 7,37). Aceste cuvinte sunt pentru noi toți, credincioșii, o provocare la a recunoaște că, prin a da de mâncare celor înfometați și a da de băut celor însetați, trece raportul nostru cu Dumnezeu, un Dumnezeu care a revelat în Isus chipul său de milostivire”.

Primiți acum binecuvântarea de la finalul audienței generale de miercuri, 19 octombrie, a cărei cateheză a fost dedicată temei „A da de mâncare celor flămânzi. A da de băut celor însetați”.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia