16 octombrie: Ziua Mondială a Alimentației

17/10/2016 13:09
18 octombrie 2016. “Acordurile de la Paris privind clima să nu rămână doar cuvinte frumoase”, scrie papa Francisc în Mesajul pentru Ziua Mondială a Alimentației, sărbătorită duminică, 16 octombrie. În Mesaj, pontiful face un nou apel la luptă împotriva foametei, punând accentul pe situația de urgență din numeroase părți ale lumii, cauzată de schimbările climatice.

Printre aspectele evidențiate de Sfântul Părinte se numără acțiunea politică, schimbarea stilului de viață, promovarea solidarității. Pontiful se oprește îndeosebi asupra temei schimbărilor climatice și asupra modului drastic în care acestea influențează agricultura și, implicit, alimentația a milioane de persoane. Papa Francisc își exprimă totodată speranța ca Acordurile de la Paris privind clima să nu rămână doar cuvinte frumoase, ci să se transforme în decizii curajoase, în măsură să facă din solidaritate nu doar o virtute dar și un model operativ în cadrul economiei și să transforme fraternitatea din aspirație într-un criteriu de guvernare internă și internațională”.

În document, pontiful subliniază totodată necesitatea mergerii la cauzele care au generat astfel de schimbări, observând că, atunci când se produc schimbări climatice, se înregistrează și schimbări în viața persoanelor, uneori acestea fiind de-a dreptul dramatice. Sfântul Părinte denunță îndeosebi logica consumului și a producției “cu orice preț”, o logică ce “modifică sau supun riscului diferite specii animale și vegetale”. Obținerea unor produse cu noi calități care “dau optime rezultate în laborator” poate rezulta “avantajoasă doar pentru unii și dăunătoare pentru alții.” Principiul precauției “nu este suficient”, atrage atenția pontiful, cerând să se acționeze cu echilibru și onestitate. Și în privința selecțiunii genetice a plantelor trebuie ținut cont “de terenurile care pierd capacitatea de a produce, de crescătorii de animale care nu vor mai avea pășuni pentru turmele lor”.

Tot mai numeroși migranții din cauza schimbărilor climatice
Referindu-se tot la schimbările climatice, Papa i-a amintit pe așa-numiții “migranți climatici”, persoanele constrânse să-și părăsească ținuturile de origine din cauza efectelor provocare de schimbările climatice fiind tot mai numeroase în ultima perioadă. Pontiful atrage atenția că nu mai este suficientă impresionarea și emoționarea în fața celor care nu mai pot să-și asigure pâinea zilnică. Mesajul pontifului pune accentul pe necesitatea de a solicita niveluri de producție care să ofere certitudinea existenței pâinii suficiente pentru toți și a distribuirii sale în mod echitabil. Totodată, se atrage atenția asupra logicii pieței, care urmează strada profitului, și se pune accentul pe necesitatea de a elimina risipa alimentară, reducând pierderile de alimente.

Necesară o schimbare de direcție și colaborarea cu politicienii și producătorii
Persoana umană, scrie papa Francisc, nu poate fi nicicând “un instrument al experimentării”, iar producția de alimente nu poate deveni “o simplă afacere economică, în vederea căreia să se sacrifice alimentele disponibile”. În schimb, pontiful adresează un apel tuturor, de la responsabilii politici la producătorii și muncitorii agricoli, în vederea unei schimbări de direcție care să ducă la o dezvoltare care să nu mai fie doar un privilegiu destinat câtorva, iar bunurile creației să nu ajungă să fie “un patrimoniu al celor care dețin puterea”.

Exprimaţi-vă opinia